Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fanúšikovia sa dočkali. Hex vydáva nový album v podobe knihy
Zdielať na

Fanúšikovia sa dočkali. Hex vydáva nový album v podobe knihy

Slovenská kapela Hex vydáva album Tebe. Muzikanti na ňom pracovali viac ako dva a pol roka a skladby dokončovali v štúdiu Sono pri Prahe, kde nahrávali napríklad aj David Bowie, Limp Bizkit či Julian Lennon.

 "Štúdio Sono je po všetkých stránkach fantastické, celé nahrávanie sme si užívali. Láska k štúdiu sa začala zoznámením sa s Milanom Cimfem, ktorý album nahrával a stal sa aj jeho koproducentom. Je to profesionál, ktorý našim piesňam dodal ďalší rozmer. Sadli sme si aj ako ľudia, čo je nesmierne dôležité, keď sme boli v štúdiu tak dlhý čas. Stali sa z nás kamaráti," povedal basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Novinka obsahuje jedenásť skladieb, medzi ktorými sú aj single Nezaspím a Ľahký song. O hudbu a texty sa postarala autorská dvojica Peter "Ďuďo" Dudák a Martin "Fefe" Žúži.

"Názov albumu Tebe nie je vôbec náhodný. Slúži ako slovná hračka, navodzuje pocit osobného adresovania albumu každému poslucháčovi. A tak sme to aj, samozrejme, mysleli. Vyjadruje tiež obsahovú intimitu, ktorú som sa snažil dostať do textov. Vždy som nerád písal agitačné texty, mieriace na rôzne neduhy spoločnosti, politiky alebo konzumu. V textoch albumu Tebe som sa pokúsil o zdôraznenie významu partnerského vzťahu. V poslednej dobe je, a myslím, že to nie je len môj pocit, jeho význam marginalizovaný. Je dokonca zatracovaný aj mnohými autoritami a vytláčaný sociálnymi sieťami. Ale je to práve blízky vzťah medzi partnermi, alebo akýmikoľvek spriaznenými dušami, ktorý je naozajstným hnacím motorom života. Vo dvojici sa jednoducho zvláda vždy všetko lepšie," povedal Fefe.

Album vychádza v podobe knihy, ktorá obsahuje fotografie renomovaného fotografa Braňa Šimončíka, texty skladieb a poviedku od Pištu Vandala, v ktorej hrajú hlavnú úlohu piesne kapely.

"Pišta Vandal je naozaj makač, napísal veľmi milé literárne dielo. Zostali sme príjemne prekvapení rozsahom aj námetom poviedky. Teraz je to už len na poslucháčovi a čitateľovi, ako sa mu to bude páčiť," vyhlásil Fefe.

"Tešíme sa, že naši fanúšikovia dostanú niečo viac. Pri čítaní poviedky alebo textov skladieb si budú môcť pustiť naše nové pesničky, otvoriť si vínko a relaxovať," povedal Yxo.

Hex je na scéne od roku 1989. Na konte má okrem spomínanej novinky aj štúdiové albumy Ježiš Kristus nosí krátke nohavice (1992), Abrakadabra (1993), Hex (1994), Ultrapop (1997), Supermarket (1999), Víkend (2002), Nikdy nebolo lepšie (2006), Ty a ja (2010), ale tiež DVD Cesta z mesta (2007) či výberovku Všetko najlepšie 2013 - 1992 (2013). Kapela odohrala už vyše tisíc koncertov prevažne na Slovensku, ale aj v Českej republike, Maďarsku či Spojených štátoch amerických. Predvlani uviedli na trh nahrávku Live in Stará tržnica.

Súvisiace články

Najčítanejšie