Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kurt Elling zdvihol zo sedadiel všetkých nadšencov One Day Jazz festivalu
Zdielať na

Kurt Elling zdvihol zo sedadiel všetkých nadšencov One Day Jazz festivalu

BRATISLAVA / Nie je len spevák. Svoj hlas používa ako hudobný nástroj - a podmanil si ním aj publikum na Bratislavskom hrade. Američan Kurt Elling, si na One day jazz feste zaspieval spolu s Petrom Lipom a Ivou Bittovou dokonca aj s doprovodom filharmónie.

Do Bratislavy prišiel po tretí raz, tentokrát na pozvanie bubeníka Martina Valihoru. Na One Day Jazz feste ho doprevádzal spolu s jeho kvintetom aj filharmonický orchester pod dirigentskou taktovkou Oskara Rózsu. Hudobníci si spoluprácu pochvaľovali. "Ja si myslím, že je to jediný pravoverný pokračovateľ Sinatrovej tradície. Nemá obdobu na svetovej scéne," povedal Rózsa. 

"Človek, ktorý využíva svoj hlas nielen ako spevák, ale aj ako hudobný nástroj," hovorí organizátor festivalu Martin Valihora. "Jazz, to je experimentovanie, risk, je to hudba vychádzajúca zo srdca, a je pre každého, kto má otvorenú myseľ," uviedol Elling.

V prvý deň One Day Jazz festivalu sa z pódia niesol aj hlas Ivy Bittovej. "Milujem spájať iné formáty a koncepcie, ktoré zažijú na bežných koncertoch," vysvetľuje Valihora. Známe skladby Petra Lipu zazneli v nových hudobných aranžmánoch napríklad Matúša Jakabčica. Sám spevák ich podľa vlastných slov vraj na prvé počutie nespoznal.

Pokračovanie One Day Jazz festivalu si budú môcť návštevníci vypočuť nielen v Bratislave, ale aj v ďalšich mestách. "16. júna v Mestskom divadle v Žiline, 17. júna v Banskej Štiavnici v amfiteátri a 18. júna v Ges klube v Košiciach," dodáva Valihora. 

Súvisiace články

Najčítanejšie