Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Duch Depeche Mode prichádza
Zdielať na

Duch Depeche Mode prichádza

Spirit (Duch) je názov štrnásteho štúdiového albumu skupiny Depeche Mode. Na pulty predajní sa očakávaná novinka dostane v piatok 17.marca 2017. Fanúšikovia už "ochutnali" singel Where´s the Revolution (Kde je tá revolúcia), ktorý jasne predznamenáva, o čom nový album je. Depeche Mode ho vydávajú pod hlavičkou Columbia Records. Ako to však býva, pirátske nahrávky sa internetom šírili už týždeň pred oficiálnym vydaním albumu.

Revolúcia Depeche Mode

Videoklip k pilotnému singlu Where´s the Revolution nakrútil dvorný fotograf a režisér depešákov Anton Corbijn. Opäť zvolil svojské, symbolické výrazové prostriedky. Je na každom z nás, aby si dosadil, čo chcel jednotlivými znakmi povedať, a hlavne, akú obrazovú nadstavbu dáva samotnej skladbe. Na prázdnom námestí sa s vlajkami premenádujú iba sporo odeté ženy či tanečníci v robotníckych čiapkach. Členovia skupiny sú v jednom okamihu prezlečení za postavy, ktoré nápadne pripomínajú Marxa a Engelsa. Prečo Gahan spieva prázdnemu námestiu? A prečo si leninovský "kecpult" tlačí pred sebou? Prečo na konci videoklipu končia vlajky (ako symbol revolúcie) pohodené na zemi? Corbijn odpovede nedáva, ponúka iba sugestívne videnie, ktoré je už desaťročia s Depeche Mode silno prepojené. Tak v čom teda spočíva revolúcia Depeche Mode?

Reflexia na stav sveta

Martin Gore ale aj David Gahan autorsky nereflektujú iba na najaktuálnejšie dianie vo svete. Skladby začali písať nezávisle na sebe už pred časom. Z dvanástich piesní zložil osem Gore, štyri Gahan. To, čo ich v textoch najviac trápi, je stav sveta a vzťahy medzi ľuďmi. V čase vydania albumu možno ani sami netušili, že aktuálnejší už ani nemôžu byť. Text Where´s the Revolution vznikal niekedy v roku 2015. "Myslím si, že som vtedy nadobudol pocit, že sa veci ubrali zlým smerom. Potom prišiel Brexit, tých problémov bolo ďaleko viac. Pre mňa bolo neuveriteľné, že Západ cúvol a len sledoval, ako sa to v Sýrii neustále zhoršuje. Viem, že je ťažké riešiť tento problém, obzvlášť keď sa Rusko so zvyškom sveta nachádza na druhej strane barikády, ale viete, ono to má aj svoju humanitárnu stránku. Pre mňa je nepochopiteľné, že ľudia len sedeli a nechali to všetko bez povšimnutia," povedal v rozhovore pre Track Record Martin Gore. Väčšina textov je rovnako angažovaných a nesú jasný odkaz ľudskosti. V titulnej skladbe Going Backwards dokonca hovoria o tom, že strácame city, že napriek moderným technológiám sa mentálne vraciame späť do éry jaskynných ľudí. Hudobníci sami priznávajú, že im nie sú ľahostajné globálne problémy. Spirit je zrejme najpolitickejším albumom Depeche Mode za celú ich kariéru. "Sme pripravení na to, že nám budú fanúšikovia a kritici klásť množstvo otázok," povedal spevák David Gahan pre Rolling Stone Germany.

Viac temnoty

Po hudobnej stránke je Spirit poňatý viac elektronicky než gitarovo. Zdá sa, že skupinu posunul novým smerom aj producent James Ford. To, čo však zrejme bude rezonovať najviac, je samotná nálada albumu. Kým predošlá kolekcia Delta Machine (2013) pôsobí bluesovo a melancholicky, Spirit je temný, pochmúrny i keď v skladbách dominujú aj melodické linky. Andy Fletcher z Depeche Mode sa v rozhovore pre Track Record vyjadril jednoznačne: "Mne sa na albume páči rôznorodosť. Nemôžete povedať, že tie skladby majú vcelku podobný zvuk. Sú tam rýchlejšie skladby, aj pomalšie, z tohto pohľadu je to myslím fajn. Bude to zrejme jeden z tých albumov, pri ktorom fanúšikovia označia za svoje najobľúbenejšie veľmi odlišné skladby." A v tomto bude mať Fletcher asi svätú pravdu. Svedčia o tom búrlivé diskusie na internetových fórach. Názory na nový album sa medzi ortodoxnými fanúšikmi veľmi polarizujú. Niektorí sú nadšení, iní sklamaní. Osobne by som Spirit vôbec nezatracoval. Páči sa mi, hodnotím ho pozitívne a inovatívne. Ten, kto v ňom hľadá klasickú depešácku tvorbu z osemdesiatych či devätdesiatych rokov, bude zrejme sklamaný. Spirit je skrátka "iný", progresívny. Viacerí kritici i novinári ho považujú za humanistický či politický. "Svet sa stále viac rozdeľuje, čo je horšie pre každého z nás. Ľudia si nevedia uvedomiť, že sme všetci súčasťou jedného celku a že rozdiely medzi nami sú minimálne. Tak prečo tu máme toľko vojen? Som z toho zmätený," tvrdí Martin Gore. A v tom podľa mňa spočíva revolta Depeche Mode. Dobrovoľne a rád sa k nej hlásim aj ja. Spirit má totiž ducha.

​Global Spirit tour 2017

Depeche Mode patria desaťročia k najlepším koncertným skupinám na svete. Fanúšikovia odpočítavajú dni do začatia Global Spirit tour 2017. To začína 5. mája v Štokholme a na bratislavských Pasienkoch legendárna skupina vystúpi 20. mája. Aj napriek ťažkým témam z posledného albumu sú to v prvom rade šoumeni. David Gahan už avizoval, že v setliste nebudú chýbať osvedčené hity ako Walking in my Shoes, Enjoy the Silence, Personal Jesus ale aj Everything Counts. Ako vraví Martin Gore, ľudia sa chcú najmä baviť.

Miroslav Demín

Súvisiace články

Najčítanejšie