Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dnes je piate výročie smrti Whitney Houston (†48)
Zdielať na

Dnes je piate výročie smrti Whitney Houston (†48)

Dnes je to presne päť rokov, čo nečakane zomrela spevácka hviezda Whitney Houston. Jej telo našli vo vani v apartmáne v Los Angeles. Smrť jej spôsobila kombinácia kokaínu a srdcovej príhody. Pár dní po jej odchode na druhý svet unikli jej posmrtné fotografie speváčky v truhle počas smútočného obradu.

Speváčka Whitney Houston zomrela presne pred piatimi rokmi nešťastnou náhodou utopením. K jej smrti prispela aj srdcová choroba a nadmerné užívanie kokaínu. Jej bezvládne telo našiel v hotelovom apartmáne v Los Angeles osobný strážca. Stalo sa tak deň pred odovzdávaním cien Grammy. 

S dcérou v nebi

Výsledky pitvy potvrdili, že Houston užívala kokaín dlhodobo. Toxikologické testy naviac preukázali, že speváčka užívala marihuanu a lieky proti úzkosti. Tie ale s jej smrťou nemali nič spoločné. 

Iba pár dní po jej odchode sa objavili posmrtné fotografie priamo z vane, čo bolo pre pozostalých mimoriadne ťažké. Je vidieť, že dnes sa dá predať skutočne všetko. Jej dcéra Bobbi Kristina Brown bola zo smrti matky natoľko zdrvená, že sa pokúsila o samovraždu rovnakým spôsobom. 

Archív

V jej byte v Atlante ju našiel 1. februára 2015 bezvládnu ležať jej priateľ. Bobbi bola dlho v kóme, pretože jej mozog nemal dlhší čas prísun kyslíka. Začal pomaly odumierať. Previezli ju do hospicu, kde strávila niekoľko mesiacov. Zomrela 26. júla toho istého roku vo veku 22 rokov.

Whitney Houston kraľovala popovej scéne až do doby, kým jej impozantný hlas a krásu poznačila závislosť na drogách. V roku 2009 ju Guinnessova kniha rekordov uviedla ako najoceňovanejšiu umelkyňu všetkých čias. Podľa slov jej kolegov z hudobnej brandže bola speváčkou, ktorej objem práce bol "závratný". Medzi jej nesmrteľné hity patria piesne How Will I Know, Saving All My Love for You alebo I Will Always Love You z úspešného filmu Osobný strážca, kde si zahrala po boku Kevina Costnera.

Jeden z TOP albumov sveta

Narodila sa 9. augusta 1963 v Newarku v americkom štáte New Jersey do rodiny uznávaných hudobníkov. Jej matk spievala vokály aj pre jej krstnú mamu - prvú dámu soulu Arethu Franklin a pre kráľa rock'n'rollu Elvisa Presleyho. Whitney Houston tak od útleho detstva vyrastala na prvotriednom soule a gospele. Ako 11-ročná začala spievať v kostole a za krátky čas sa stala sólistkou gospelovej skupiny v Newarku. Neskôr vystupovala v baroch po boku svojej slávnej matky.

V tínedžerskom veku si budúca hviezda pódií vyskúšala aj prácu modelky. Jej krása vynikla na stránkach popredných módnych magazínov ako sú Cosmopolitan alebo Glamour. Priebežne s modelingom napredovala aj v hudbe. V roku 1985 debutovala albumom nazvaným Whitney Houston, ktorý sa zaradil medzi 500 najuznávanejších albumov všetkých čias.

Počas dlhoročnej hudobnej kariéry získala obrovské množstvo ocenení - šesťkrát cenu Grammy, 30-krát triumfovala na Billboard Music Awards a 22-krát American Music Awards. Celkovo predala približne 170 miliónov hudobných nosičov a mnohé z jej skladieb sa stali hitmi.

Úspech vystriedal pád na úplné dno

V 90. rokoch minulého storočia bola Whitney Houston kráľovnou popu na vrchole svojej kariéry. Jej komerčný úspech však sprevádzali čoraz väčšie problémy v osobnom živote. V roku 1992 sa vydala za speváka Bobbyho Browna. Ich komplikované 15-ročné spolužitie sprevádzalo užívanie drog a domáce násilie. V marci 1993 sa páru narodila dcéra Bobbi Kristina. 

V posledných desiatich rokoch života fenomenálnej umelkyne dominovalo užívanie drog, fámy o jej recidívach a pobytoch v rehabilitačnom zariadení. Závislosť si vyžiadala svoju daň, jej hlas stratil svoj niekdajší pôvab a predajnosť nahrávok sa prepadla. Whitney Houston zomrela 11. februára 2012 v hoteli v kalifornskom Beverly Hills vo veku 48 rokov.

Zaspomínajte si na Whitney Houston prostredníctvom jej najkrajších hitov.

1. I Will Always Love You

2. I Have Nothing

3. I Wanna Dance With Somebody

4. I Look to You

5. Greatest Love Of All

6. How Will I Know

7. Run To You

8. I'm Your Baby Tonight

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie