Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Legendárny choreograf Lúčnice Štefan Nosáľ má dnes 90 rokov
Zdielať na
Hudba

Legendárny choreograf Lúčnice Štefan Nosáľ má dnes 90 rokov

Profesor Štefan Nosáľ, umelecký vedúci a choreograf Lúčnice, sa dnes dožíva okrúhleho jubilea. Vytvoril viac ako 100 tanečných kompozícií i viacero samostatných celovečerných tematicky komponovaných programov.

Štefan Nosáľ (90) absolvoval štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v odbore choreografia tanca. Na VŠMU pôsobil ako pedagóg na Katedre tanečnej tvorby.

Lúčnica ako vrchol snahy

Počas svojej aktívnej pedagogickej činnosti sa zaslúžil o uznanie samostatného statusu Tanečnej fakulty v rámci VŠMU a ako autor publikoval vysokoškolskú učebnicu „Choreografia ľudového tanca“, ktorá sa stala základnými skriptami pre podobne zamerané odborné školy v byvalom Československu.

V Lúčnici vytvoril vyše 100 tanečných kompozícií i viacero samostatných celovečerných tematicky komponovaných programov asi najznámejšie sú: Vitaj, naša jar, To je Lúčnica, Elán a Lúčnica. Od Tatier k Dunaju, Lúčnica a IMT Smile – Made in Slovakia a mnohé iné.

Aj minister kultúry Marek Maďarič vyzdvihol v gratulačnom liste Nosáľovi jeho prácu tanečníka, choreografa a pedagóga. "Podarilo sa Vám vychovať niekoľko generácií ľudí oduševnených pre tradičnú ľudovú kultúru, ktorí ponesú Váš odkaz ďalej do budúcnosti. Aj vďaka Vám žije dnes na Slovensku množstvo mladých ľudí, ktorí našli v tradíciách našich predkov neopakovateľnú krásu, ktorá ich inšpiruje v ich každodennom živote,“ napísal.

Lúčnica je podľa Maďariča stále vnímaná aj ako vrchol snaženia detí a mladých ľudí vo folklórnych súboroch na celom Slovensku práve vďaka dlhoročnému úsiliu Štefana Nosáľa.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie