Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spevák Prince po náhlom úmrtí: obsadil prvých päť miest UK Chartu
Zdielať na
Hudba

Spevák Prince po náhlom úmrtí: obsadil prvých päť miest UK Chartu

Nahrávky speváka a hudobníka Princa, ktorý skonal 21. apríla vo veku 57 rokov, sa dostali na prvých päť priečok priebežného vydania UK Chartu. Zoznamu aktuálne najpredávanejších albumov kraľuje interpretova kompilácia The Very Best of Prince.

Na druhom mieste je výberovka Ultimate Prince. Za ňou nasleduje štúdiovka Purple Rain, ktorá je zároveň soundtrackom filmu Purpurový dážď. Štvrtý je The Hits/The B-Sides a päticu uzatvára Princov dvojalbum Sign O' The Times.

Lepšie, ako v roku 1984

Spomínané dve výberovky a štúdiovka Purple Rain pritom do UK Chartu vstúpili už deň po Princovom úmrtí, pričom len z kompilácie Ultimate Prince sa za jeden deň predalo takmer 5400 kópií.

Podľa zástupcov The Official Chart Company by sa do Top 100 nového piatkového vydania rebríčka malo dostať 16 hudobníkových albumov. V singlovom rebríčku sa zatiaľ najvyššie dostal Princov singel Purple Rain, ktorý je aktuálne na druhom mieste. V roku 1984, keď pôvodne vyšiel, sa pritom dostal na ôsmu priečku.

Prince, celým menom Prince Rogers Nelson, sa narodil 7. júna 1958 v Minneapolise v Minnesote do muzikantskej rodiny. Jeho otec John Lewis Nelson bol džezový klavirista a matka Mattie speváčka. Ako sedemročný sa začal učiť hrať na klavír, v 13 rokoch nasledovala gitara a o rok neskôr bicie.

Príčina smrti neznáma

Na strednej škole pôsobil v kapele Grand Central, ktorá si neskôr zmenila názov na Champagne. Interpret je považovaný za jedného z najväčších hudobných novátorov. Vo svojej tvorbe kombinoval množstvo žánrov ako funk, soul, rock, pop, džez alebo r'n'b. Debutoval v roku 1978 albumom For You.

Odvtedy ponúkal nové nahrávky takmer každý rok, pričom vydal 39 štúdioviek. Svoj posledný album HITnRUN Phase Two vydal vlani v decembri. Medzi jeho úspešné single patria napríklad aj 1999, When Doves Cry, Let's Go Crazy, Raspberry Beret, Kiss, Sign O' The Times, Batdance, Gett Off, Cream či The Most Beautiful Girl In The World. Je tiež autorom hitu Nothing Compares 2 U, ktorý preslávila speváčka Sinéad O'Connor.

Príčina spevákovho úmrtia zatiaľ nie je známa:

Najčítanejšie