Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Black Sabbath končí! Klincom je turné The End
Zdielať na
Hudba

Black Sabbath končí! Klincom je turné The End

A je tu koniec! Britský spevák Ozzy Osbourne znovu potvrdil, že jeho skupina Black Sabbath po absolvovaní budúcoročného rozlúčkového turné s názvom The End ukončí činnosť.

"Skutočne Black Sabbath po turné skončí,” povedal 66-ročný rocker pre magazín Billboard. "Nehovorím, že už nikdy nevystúpim po boku Geezera alebo Tonyho, no oficiálne ako Sabbath končíme. Vrátim sa ku svojím vlastným veciam," uviedol tiež.

Zriekli sa nahrávania

Hudobník taktiež prezradil, že kapela sa rozhodla zriecť nahrávania pôvodne zamýšľaného rozlúčkového albumu, pretože by to dlho trvalo.

"Trvalo by to tri alebo štyri roky, čo už by som mal 72 alebo 73 rokov. Takže sme sa rozhodli iba pre rozlúčkové turné," vyjadril sa Osbourne, ktorý si tiež zaspomínal na začiatky kapely.

"Začínali sme ako deti a najviac si vážim to, že sme neboli skupinou v hlave nejakého londýnskeho magnáta. Boli sme štyri decká z miesta, ktoré sa volalo Aston. Bolo to príšerné miesto za lacné nájomne a my sme si povedali ‘Dajme dokopy kapelu.’ Tak sme začali z ničoho a náš prvý album šiel rovno na druhé miesto britských rebríčkov a odvtedy sme sa nikdy neobzreli naspäť," povedal.

The End

Rozlúčkové turné The End formácia odštartuje v januári. V rámci európskej časti hudobníci vystúpia aj v Budapešti, Viedni a Prahe. Počas koncertov sa predstavia spevák Ozzy Osbourne, gitarista Tony Iommi a basgitarista Geezer Butler. Kto sa posadí za bicie, zatiaľ nie je známe.

SITA

Black Sabbath vznikli v roku 1969 v Birminghame v zostave Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward. V roku 1979 Osbourna vyhodili pre jeho alkoholovú a drogovú závislosť. Nahradil ho Ronnie James Dio, ktorý zomrel v máji 2010 vo veku 67 rokov.

Album Reunion

Skupina sa v pôvodnej zostave vrátila na scénu v roku 1997 a následne vydala živý album Reunion. V roku 2001 začali hudobníci pod dohľadom producenta Ricka Rubina nahrávať nový štúdiový album, no nedokončili ho a opäť sa rozišli. V roku 2006 Black Sabbath uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Návrat na scénu v najslávnejšej zostave oznámili 11. novembra 2011 v losangeleskom klube Whisky A Go Go. Spoluprácu ale neskôr odmietol Bill Ward, ktorý bol nespokojný s kontraktom. Trojicu Ozzy Osbourne, Geezer Butler a Tony Iommi tak doplnil Brad Wilk, ktorý spolupracoval napríklad s Rage Against The Machine či Audioslave. Spoločne nahrali štúdiovku 13, s ktorou dobyli britský aj americký albumový rebríček.

Turné Black Sabbath nahradil už aj v minulosti Ozzy Osbourne:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie