Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Talent nestačí, za úspechom je aj tvrdá drina, odkazujú úspešní Rómovia
Zdielať na
Hudba

Talent nestačí, za úspechom je aj tvrdá drina, odkazujú úspešní Rómovia

KOKAVA NAD RIMAVICOU / Na rómskom festivale v Kokave nad Rimavicou (okres Poltár) vystúpili umelci, ktorí vďaka talentu dokázali zlepšiť svoje životné podmienky. Títo ľudia sú dôkazom toho, že aj Rómovia sa dokážu v živote presadiť. Okrem nadania ale stojí za ich úspechom i tvrdá drina, usilovnosť a vytrvalosť.

Sendrejovcom sa vďaka hudbe plnia sny. "Konečne sme si mohli dovoliť kúpiť si rodinný dom. To je pre nás veľké šťastie. Dôležité je, aby moje deti boli zabezpečené," hovorí rómsky hudobník Vlado Sendrej.

Lepší život

Priznáva, že zárobkami z hudby sa mu zlepšil životný štandard. Môže si dovoliť bývanie, dovolenku i dve autá.

"Dovoľujeme si viac. Dovolíme si zaplatiť záležitosti, ktoré sme si predtým dovoliť nemohli. Vieme ísť na dovolenku, ale takú normálnu na Slovensku," potvrdzuje hudobník.

Vlado je zamestnaný a hudbou si len privyrába.

Vidia svet

Na Slovensku sú ale i umelci, ktorých zárobok je podstatne vyšší. "Žijem veľmi slušným vyšším štandardom. Zarábame tých 4 až 5 tisíc eur," odtajuje rómska speváčka Gitana.

Vďaka hudbe sa umelci dostanú do celého sveta. Dostávajú pozvánky na miesta, kam by sa za iných okolností nikdy nedostali. "Manželka účinkovala v New Yorku v Carnegie Hall, premiéra v Londýne Sherlock Holmes Hra tieňov na červenom koberci, aj tam sme účikovali. Zúčastnili sme sa Szigett festivalu v Budapešti, boli sme aj na veľkom festivale v Osle," vyratúva úspechy Vlado Sendrej.

Talent, drina a trpezlivosť

Život v blahobyte a dostatku láka aj mladučkú speváčku Aničku, Vladovu zverenkyňu. "Aj ja by som chcela byť na ich mieste," hovorí.

"Niekedy si poviem, že už nejdem, že ma to nebaví a nechcem spievať. Ale potom sa zamyslím nad tým, že čo budem v živote robiť a prekonám sa," dodáva Anička.

Na úspech ale nestačí len talent. Sú za ním i hodiny driny a tvrdej práce. "Chceme byť príkladom, aby aj ďalší zmenili svoj život, tak, ako sme ho zmenili my," uzatvára Vlado.

Úspech, to nie je len talent, za ním je drina, usilovnosť a trpezlivosť, hovoria úspešní Rómovia, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie