Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Porazil Pharrella! Ceny Grammy ovládol Sam Smith
Zdielať na
Hudba

Porazil Pharrella! Ceny Grammy ovládol Sam Smith

Hudobnú cenu Grammy v kategórii pieseň roku získal v nedeľu v Los Angeles Sam Smith so svojím hitom Stay With Me. Britský soulový spevák sa tak stal najúspešnejším umelcom 57. ročníku vyhlasovania ocenení. Premenil štyri zo šiestich nominácií. Okrem najlepšej piesne sa stal objavom roku. Ocenenie za album roku získala doska Morning Phase rockového hudobníka Becka.

Dvadsaťdvaročný Sam Smith získal pred udeľovaním cien šesť nominácií, rovnako ako jeho konkurent Pharrell. Nakoniec premenil štyri, vrátane tej pre najlepšiu nahrávku a pieseň. 

"Chcem sa poďakovať mužovi, o ktorom je táto pieseň a do ktorého som sa minulý rok zamiloval. Ďakujem ti, že si mi zlomil srdce, pretože mi to priniesol štyri Grammy," vyhlásil počas ďakovnej reči Smith, ktorý a netají svojou homosexuálnou orientáciou.

Od speváka Bee Gees Barryho Gibbsa prijal aj gramofónik pre najlepší popový vokálny album. Jeho debutová doska In The Lonely Hour bola nominovaná aj v jednej z hlavných kategórií Album roka. Tým sa ale stala Beckova Morning Phase, ktorá je i najlepším rockovým albumom roku.

Pharrell s tromi cenami

Obľúbený Pharrell Williams získal tri ceny, za najlepšie popové sólové vystúpenie (Happy live), videoklip (Happy) a najlepší mestský album (GIRL). Najlepším elektronickým albumom je Syro (Aphex Twin) a najlepším albumom alternatívnej hudby je St. Vincent (St. Vincent).

SITA

Aj tohtoročné Grammy mali bohatý hudobný sprievodný program. O ostrý štart nedeľňajšieho slávnostného večera sa postarala austrálska rocková kapela AC/DC, ktorá zahrala hity Rock or Bust a Highway to Hell. Legendárni Austrálčania na Grammy vystúpili vôbec prvýkrát.

Lady Gaga zahviezdila

Jedným z vrcholov hudobného programu bolo vystúpenie dvadsaťosemročnej popovej hviezdy Lady Gaga a o 60 rokov staršej jazzovej legendy Tonyho Benneta. Tí získali Grammy za najlepší album tradičného vokálneho popu vďaka kolekcii spoločných duetov Cheek to Cheek a práve titulná pieseň albumu zaspievali pred slávnostným publikom. Jeden z niekoľkých duetov zaspievala aj britská dvojica Jessie J a Tom Jones, ktorí interpretovali klasickú pieseň z roku 1964 You've Lost That Lovin' Feelin.

SITA


Pharrell predviedol verziu svojho hitu Happy a doprevádzal ho klasický klavirista Lang Langa či gospeloví speváci. Na pódiu se objavila aj Katy Perry, írsky spevák Hozier so slávnou Annie Lennox či Gwen Stefani s Adamom Levinom, Kanye West, Madonna, Rihanna i Paul McCartney.

Obama vyzýval

Americká hudobná akadémia už pred slávnostným večerom oznámila víťaza v ďalších kategóriach. Napríklad najlepším albumom súčasného rhythm and blues sa stal Love, Marriage & Divorce Toni Braxton a Babyface. Najlepšou R&B piesňou sa stala Drunk in Love od páriku Beyoncé a Jay Z. Najlepším rapovým albumom je The Marshall Mathers LP2 (Eminem), najlepším rockovým songom Ain't It Fun (Hayley Williams a Taylor York), medzi country piesňami zvíťazila I'm Not Gonna Miss You (Glen Campbell).

SITA


Prostredníctvom vopred nahraného odkazu sa divákom prihovoril aj prezident americký Barack Obama. Ten vyzval fanúšikov i hudobníkov, aby povedali "NIE" domácemu násiliu. "Nie je to v úporiadku a musí to skončiť," vyhlásil. "Umelci majú jedinečnú moc prinútiť nás hovoriť o dôležitých veciach," dodal.

Pozrite si video:

Zdielať na

Najčítanejšie