Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hudbu svetoznámemu choreografovi Eifmana aranžoval Slovák Suchomel
Zdielať na

Hudbu svetoznámemu choreografovi Eifmana aranžoval Slovák Suchomel

Keď sa povie meno Boris Eifman, milovníci baletu spozornejú. Momentálne najuznávanejší svetový choreograf Petrohradského baletu mal v týchto dňoch predstavenie v Bratislave. Hudbu pre jeho nový projekt aranžoval a nahrával Slovák! Vynikajúci hudobník Milo Suchomel s kapelou a orchestrom Slovenského rozhlasu.

Október 2014. Dve rôzne miesta v Bratislave. Prvým je Slovenské národné divadlo, kde Eifman osobne uvádzal svoj balet Roden – a druhým nahrávacie štúdio, kde vznikala hudba už pre jeho nový projekt. A na starosti ju má Slovák , hudobník a skladateľ Milo Suchomel.

Garschwin

"Ide o jeden veľkolepý projekt, kde pán Eifman robí choreografiu na úžasnú Gerswinovú hudbu," opisuje Suchomel. A práve tieto Gerschwinove skladby dostávajú pod Milovou taktovkou nový zvuk.

"My sme mali za úlohu to hudobne spracovať. Je to taká výzva pre nás ako aranžérov," hovorí Milo. Na jedno z nahrávaní prišiel osobne aj Boris Eifman. To, čo počul sa mu páčilo.

Veľký úspech

Predstavenia Eifman balet sú na celom svete vypredané, a tak to bolo aj v Bratislave. "Je top tvorca, ktorý dokáže brať veľké témy z veľkej literatúry, dokáže ich tlmočiť spôsobom, ktorý atakuje divákovu dušu," myslí si riaditeľ baletu Jozef Dolinský.

"Je to veľký úspech, že sa Slovák dostane do spolupráce s ním. Veľmi sa na to teším," dodáva Dolinský.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie