Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bláznivý fanúšik: Dva milióny za Dylanov rukopis
Zdielať na

Bláznivý fanúšik: Dva milióny za Dylanov rukopis

Za dva milióny dolárov (vyše 1,4 milióna eur) vydražili rukou napísaný text skladby Like A Rolling Stone od Boba Dylana. Aukcia sa konala v New Yorku a to v deň spevákových 73. narodenín.

Rockoví nadšenci, ktorí majú peniaze nazvyš, sa zišli v newyorskej aukčnej sieni. Dražila sa posvätná vec! Vlastnoručne napísaný text legendárneho Boba Dylana.

"Prekonalo to svetový rekord. S prémiou kupcu to bolo spolu dvamiliónyštyridsaťpäťtisíc dolárov (viac ako jedenapolmilióna eur). Predošlý rekord bol milióndvestotisíc dolárov (vyše osemstoosemdesiatjedentisíc eur) za rukopis od Johna Lennona k piesni A Day In The Life. Rukopisom zo 60. rokov sa na trhu darí veľmi dobre," ozrejmil manažér aukčnej siene Richard Austin.

Štyri listy

Text je na štyroch listoch papiera. Napísal ich vtedy len dvadsaťštyriročný Bob v hoteli vo Washingtone. Pieseň je o dievčati z vyššej spoločnosti. Zrazu sa ale ocitne na ulici. Časopis Rolling Stones označil túto skladbu za najlepšiu pieseň všetkých čias.
 
"Je to pieseň, ktorá zmenila vývoj populárnej hudby. Bol to prvý šesťminútový singel. Rukopis je preto nesmierne dôležitým v histórii rockovej hudby," dodáva Austin.

Za text zaplatil neznámy zberateľ. Do dražby ho posunul fanúšik Boba Dylana. Ten sa so svojím idolom stretol osobne a pri tej príležitosti text od autora kúpil.

Súvisiace články

Najčítanejšie