Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vzniká nový muzikál. Hľadá sa Móric Beňovský!
Zdielať na
Hudba

Vzniká nový muzikál. Hľadá sa Móric Beňovský!

Určite to bol prvý slovenský dobrodruh – navštívil štyri kontinenty, ako prvý na svete preskúmal Ostrov svätého Vavrinca, bol kráľom na Madagaskare ale ktovie - možno je to aj Slovák s najväčším počtom krstných mien. Oficiálne sa volal Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský. Jednu vec ale o ňom nevieme – ako bol na tom so spevom.

"Či Móric Beňovský naozaj vedel spievať teraz už ťažko zistíme, ale myslím si, že v našom prípade bude veľmi dôležité, aby postava Mórica Beňovského spievať vedela," hovorí režisér Milan Antol.

Muzikál pripravujú v spolupráci so Štátnym divadlom v Košiciach, ktorý bude veľkým projektom. Na jeho realizácii sa zúčastnia napríklad aj členovia opery, baletu či činohry.

"Beňovský je určite romantickým hrdinom, mnohí historici o ňom rozprávajú, že je to jeden z najznámejších revolučných, historických romantikov. Je veľmi ťažké toto všetko dostať do persóny, ktorá v každom prostredí kde pôsobil strhla," hovorí režisér.

Bol to neuveriteľne charizmatický človek. A takú postavu hľadajú do muzikálu. Bol rodákom z Vrbového a bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu.

Stalo sa tak sedem rokov pred Jamesom Cookom. Počas svojho ani nie 40-ročného života navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku) a bol tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäti a cesty).

V roku 1776 ho na Madagaskare vyhlásili za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti tohto ostrova. Na Madagaskare strávil štyri roky svojho života.

Padol v boji s francúzskym komandom na Východnom myse pri meste Antalaha.

TopStar Magazín v televízii WAU. Štarujeme 15. apríla o 20:00!

Zdroj: TOPSTAR.sk/SITA

Zdielať na

Najčítanejšie