Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zomrel otec Krtka Zdeněk Miler (†90)
Zdielať na

Zomrel otec Krtka Zdeněk Miler (†90)

Pri mene Zdeněk Miler si asi každý vybaví roztomilú kreslenú postavičku Krtka. Táto postavička je však od včerajšieho poobedia sirotou. Autor tejto svetoznámej postavičky zomrel vo veku 90 rokoch v sanatóriu.

Režisér a výtvarník Zdeněk Miler sa preslávil predovšetkým ako autor obľúbenej postavičky Krtka. Zdeněk Miler bol od 13. septembra hospitalizovaný v sanatóriu Na Pleši. Včera okolo 15-tej hodiny sa vybral na poslednú rozprávkovú cestu. Spolu s Krtkom vzlietol do neba.

Krtko a nohavice

Ako Miler sám povedal, Walt Disney použil pre svoje kreslené filmové príbehy takmer všetky zvieratká, len jedno nie. Miler si tak vybral Krtka. Jeho prvý príbeh z roku 1957 bol Krtko a nohavice. Obľúbený seriál má viac ako päťdesiat častí.

Krtko bol aj vo vesmíre

Krtko je obľúbeným motívom na rôznych predmetoch pre deti aj dospelých. Tento rok sa Krtko dostal aj do vesmíru. Na posledný let raketoplánu Endeavour si ho zobral kozmonaut  Andrew Feustel. Zdeněk Miler tvoril do posledných chvíľ, pokiaľ mu to jeho zdravie dovolilo. Jeho posledný film o Krtkovi je z roku 2002.

TV JOJ/ISIFA

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie