Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Unikátne zábery Paľa Barabáša. Zachytil to, čo iní nie
Zdielať na

Unikátne zábery Paľa Barabáša. Zachytil to, čo iní nie

Meno Pavol Barabáš sa nielen v našich končinách už stalo pojmom. Režisér, dokumentarista a cestovateľ už nakrútil množstvo úchvatných dokumentárnych filmov, v ktorých nás zaviedol do málo známych končín sveta. A očividne mu stále nestačí. Najnovšie prišiel, videl a zvíťazil s filmom, v ktorom sa s ostatnými členmi expedície vydal do hlbín Železnej diery.

Trou de fer alebo Železná diera

"Nachádza sa totiž na najdaždivejšom mieste sveta - na ostrove Reunion v Indickom oceáne. Ročný úhrn zrážok tu dosahuje rekordných 10 metrov," píše sa v oficiálnom texte slovenského distribútora filmu. 

A predsa sa na túto neľahkú expedíciu vydala pätica nadšencov na čele so slovenským režisérom Paľom Barabášom. "Je to obrovská priespasť, z ktorej niet návratu," tvrdí. Predtým sa o jeho zdolanie pokúsilo 10 expedícií, pre každú to bol tvrdý oriešok.

Film už získal 11 ocenení

Pavol Barabáš sa na túto cestu spolu s Miroslavom Dušekom, Jaroslavom Holečekom, Natáliou Boreckou a Martinom Chroumalom pripravol dlhé 3 roky. V prvom rade sa museli adaptovať na špeciálne podmienky. Zlaňovali aj v Slovinsku. Na ostrove prešli celkovo 13 kaňonov, aby sa napokon vydali na tú najťažšiu cestu.

"Určite najťažšou skúškou bol práve koridor na konci, kde voda mohla niekoľkonásobne vyššie stúpnuť. Vtedy si treba užívať tú obrovskú energiu vody," hovorí Barabáš. So sebou niesli 160 kilogramov materiálu. Ale oplatilo sa, tieto zábery sú toho dôkazom...

Železná diera_Reunion_expedícia_Pavol Barabáš

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie