Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Queen už 20 rokov bez Mercuryho
Zdielať na

Queen už 20 rokov bez Mercuryho

Zajtra uplynie 20 rokov od smrti legendárneho Freddieho Mercuryho. Spevák skupiny Queen patrí medzi najznámejšie obete zákernej choroby AIDS.

Extravagantný, divoký a nespútaný. Taký bol Freddie Mercury na svetových pódiách, vo videoklipoch, aj v súkromí. Jeho životným heslom bolo: "nuda je tá najhoršia choroba na celom svete".

Mercury, vlastným menom Farookh Bulsara, sa narodil 5. septembra 1946 na ostrove Zanzibar. Detstvo prežil v Indii, keď mal 17 s rodičmi sa presťahoval do Veľkej Británie. Tam študoval dizajn na umeleckej škole v Ealingu. Začiatkom 70.-tych rokov vytvoril s gitaristom Brianom Mayom, bubeníkom Rogerom Taylorom a basgitaristom Johnom Deaconom rockovú kapelu Queen.

Hneď od prvého albumu bolo jasné, že Queen dosiahne vďaka Mercurymu svetový úspech. Jeho nápady a hudobné inšpirácie boli neopakovateľné, fanúšikov zahrnul prívalom živelnej energie a jeho hlas presiahol rozsah štyroch oktáv.

Medzi najväčšie hity Freddieho Mercuryho a skupiny Queen patria napríklad skladby Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Killer Queen, či Crazy Little Thing Called Love.

Freddie Mercury

sita

Pre ženu

Najčítanejšie