Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Doteraz nezverejnené foto Beatles! Na začiatku slávy a beatlemánie...
Zdielať na

Doteraz nezverejnené foto Beatles! Na začiatku slávy a beatlemánie...

Na počiatku celosvetového fenoménu Beatles a rozšírenia beatlemánie do celej Ameriky a následne ostatného sveta stáli mladí a neskúsení mládenci. Ešte nemali potuchy, že sa stanú hudobnou ikonou a ich sláva prekoná storočia. A presne z tohto nevinného obdobia sa do intímnej blízkosti členov Beatles dostáva mladý začínajúci fotograf... ktorý po 40 rokoch zrazu tieto vzácne fotografie objavuje v pivnici.

"Keď sa pozeráte na tie obrázky, tak vidíte tú úžasnú, prekrásnu atmosféru, sú vysoko intímne. Je to niečo pamätné... Mal som len 18. Bol som na ich prvom koncerte v Amerike roku 1964. Stále som sa nervózne obzeral, že čo robia ostatní. A napokon som vystúpil na pódium a začal prosto fotiť... Niektoré z fotografií sú zase z tlačovej konferencie ešte z roka 1964," popisuje ich autor, fotograf Mike Mitchell.

Fotografie doteraz neboli nikde zverejnené a Mitchell podľa vlastných slov vždy premýšľal nad tým, že ich zo svojej pivnice, kde na ne len padal prach, raz vytiahne. Je v nich obsiahnutá intimita, ktorá vraj neskorším fotografiám Beatles chýbala...

Momentálne sú vystavené v Londýne a následne 20. júla budú ponúknuté v aukčnej sieni Christie´s v New Yorku. Jednotlivo sa ich cena odhaduje na 1000 (690 eur) až 6 000 dolárov (okolo 4100 eur), cena celej kolekcie na 100 000 dolárov (asi 69 tisíc eur).

REUTERS

Súvisiace články

Najčítanejšie