Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V SND sa rozlúčili s Vilmou Jamnickou
Zdielať na
TopStar

V SND sa rozlúčili s Vilmou Jamnickou

V SND sa dnes rozlúčili s herečkou Vilmou Jamnickou.

Rozlúčiť sa s ňou prišli kolegovia, priatelia i verejnosť. Jamnickú spopolnia dnes o 15:00 v bratislavskom krematóriu a jej popol uložia do rodinného hrobu na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave.

Na javisku, kde bola uložená truhla s telom Vilmy Jamnickej, vystúpila v úvode poslednej rozlúčky generálna riaditeľka Slovenského národného divadla Silvia Hroncová. Pod obrazom legendárnej slovenskej herečky prevzal slovo aj riaditeľ činohry SND Juraj Slezáček.

"Vždy ste s úsmevom spomínali, koľkých divadelných režisérov ste prežili. Ten prvý spomedzi nich, Oskar Nedbal, vás do divadla prijal v roku 1929," zaspomínal Slezáček na divadelné začiatky zosnulej herečky. Pripomenul, ako priviedla manžela Jána Jamnického do divadelnej školy a povedala mu, že slovenský národ potrebuje liečiť dušu a nie telo. Slezáček ocenil Jamnickej vernosť divadlu i manželovi, priblížil jej hereckú kariéru.

"V činohre vytrvala štyri desaťročia. Hrala naivky, no aj zrelé ženy. Aj keď z divadla odišla, režiséri jej dávali ďalšie úlohy až do roku 1981," povedal. Slezáček spomínal na Jamnickú aj ako na priateľku a astrologičku, ktorá robila kolegom horoskopy. "Žila sama, ale nikdy nebola osamelá. Ľudia ju vyhľadávali, pretože dávala nádej. Nohami pevne stála na pôde svojej milovanej záhrady, ale hlavu mala vo hviezdach," dodal.

Medzi kolegami, ktorí sa prišli rozlúčiť s Vilmou Jamnickou, boli aj Leopold Haverl, Štefan Bučko či Božidara Turzonovová. "Do tohto divadla ste vstúpili pred 80 rokmi ako prvá absolventka hudobnej a dramatickej akadémie. Dnes, keď o chvíľu naposledy padá posledná opona vášho života, lúčime sa s vami navždy. Kolegovia, priatelia, šéfovia, riaditelia a predovšetkým obecenstvo, ľudia, ktorí vás poznali a mali radi," rozlúčil sa s najstaršou slovenskou herečkou Slezáček.

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie