Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Radoslav Brzobohatý (†79). Za smrť môže zlyhanie srdca
Zdielať na

Radoslav Brzobohatý (†79). Za smrť môže zlyhanie srdca

V stredu náhle opustil hereckú rodinu charizmatický herec Radoslav Brzobohatý. Deň pred svojimi 80. narodeninami mu zlyhalo srdce a do nemocnice ho nestihli včas priviezť.

O jeho život bojoval na operačnom sále v pražskom IKEM tím kardiochirurgov v čele s najväčším odborníkom Janom Pirkom. Avšak márne. Bohužiaľ už bolo v tú chvíľu na akúkoľvek pomoc neskoro. "Nedalo sa už nič robiť. Aj keď sme sa s cievnymi chirurgami snažili Radka Brzobohatého zachrániť, bohužiaľ zomrel na akútnu cievnu príhodu," uviedol pre denník Blesk Pirk. "Už sme nemohli nič robiť. Mal som ho veľmi rád, nielen ako herca, ale hlavne ako človeka," dodal prednosta IKEMu.

Chystala mu narodeninové prekvapenie

Dnes by tento charizmatický herec oslávil 80. narodeniny. V piatok mal s rodinou a najlepšími priateľmi oslavovať. Manželka Hana Gregorová s rodinou mu pripravila ako darček veľké stretnutie s priateľmi. Podľa informácií Blesku mu chystala aj narodeninové prekvapenie.

Reakcie osobností na jeho smrť

Milan Kňažko (herec): "Som z toho veľmi smutný, poznal som ho desiatky rokov. Bude veľmi chýbať bol to skvelý človek, vynikajúci herec."

Ady Hajdu (herec): "Vždy je to smutné, keď niekto odíde, ale keď odchádzajú kamaráti a blízki ľudia, to je ešte horšie. Vždy to človeka zaskočí a prekvapí. Je mi to hrozne ľúto. On urobil toľko krásnych rolí a za sebou má toľko krásnej práce, že on s nami ešte dlho bude. Možno fyzicky odišiel, ale tie roly s nami zostávajú. Pokoj jeho duši."

Ivan Trojan (herec): "Poznali sme sa od môjho príchodu do vinohradského divadla a on si ma vzal za svojho, pretože bol kamarát môjho otca. Povedal mi, že keď som Ládikov syn, tak mu môžem hovoriť všetko. A ja som to potom veľmi rád a často zneužíval. Takže sme spolu odohrali niečo vo Vinohradskom divadle a vďaka príležitosti, ktorú sme dostali od Jirku Stracha vo filme BrainStorm, ten potom dostal aj Elsu (televíznu cenu, pozn. red.) a potom aj vo Vráskach z lásky. V oboch prípadoch sme hrali syna a otca, takže sa osobný vzťah mohol obohatiť aj o profesný. Som v šoku, keďže pri nakrúcaní Vrások bol Radek úplne fit," povedal pre iDnes.cz herec. 

Květa Fialová (herečka): "Úplne ma to zaskočilo. Čo k tomu môžem povedať? Milujem ho, milujem ho, milujem ho a už sa za ním teším tam hore"

Najväčšie úspechy

Prvú veľkú vlnu popularity Brzobohatému priniesla rola Martina Edena v televíznej adaptácii románu Jacka Londona Cesta řeky k moři (1966). V 60. rokoch minulého storočia zažiaril aj v komédii Ladislava Rychmana Dáma na kolejích (1966) či vo vojnovej snímke Martina Friča Hvězda zvaná Pelyněk (1964). Diváci a diváčky si ho môžu pamätať aj z populárneho seriálu F. L. Věk (1970).

On sám za svoje najväčšie úspechy považoval výkony vo filmoch Atentát (1964), Ucho (1970) a Všichni dobří rodáci (1968). Jeho posledným filmom v kariére bola komédia Vrásky z lásky (2012) v réžii Jiřího Stracha, v ktorej si zahral po boku exmanželky Jiřiny Bohdalovej. "Jednu scénu sme nakrúcali vo dvore malostranského domu. Keď tam Radek vošiel, rozhliadol sa povzdychol si, 'Ako sa ten život uzatvára... Tu som točil so Steklým svoj prvý film Mstitel. A teraz tu s tebou po 50 rokoch točím svoj posledný.' Vtedy som mu hrozne vynadal, 'Radek, aký posledný? Nakrútime spolu ešte množstvo filmov!' Tak veľmi by som si prial, aby Radek vtedy nemal pravdu. A tak tomu skvelému, čestnému a do posledného dychu silnému chlapovi posielam do neba odkaz: 'Mám ťa rád, najlepší z Valachov'," uviedol režisér Jiří Strach.

Rodák z Vrútok

Rodák zo slovenských Vrútok pochádzal z hudobnej a námorníckej rodiny. More miloval jeho otec a starý otec, on ich však nenasledoval a radšej sa venoval knihám. Po štúdiách na pražskej DAMU nakoniec zakotvil v Divadle na Vinohradoch, kde zostal viac ako 30 rokov. V roku 2004 s manželkou Hanou Gregorovou založili Divadlo Radka Brzobohatého.

Brzobohatý sa oženil tri razy, pričom si vždy vybral za ženu herečku. S prvou manželkou - Jarmilou Kolářovou mal dcéru Radanu, druhý raz sa oženil so spomínanou Bohdalovou a tretia manželka Hana Gregorová mu porodila syna Ondřeja.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie