Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTOGALÉRIA. Zomrel český herec Radoslav Brzobohatý (†79)
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Zomrel český herec Radoslav Brzobohatý (†79)

V Prahe zomrel český herec Radoslav Brzobohatý, ktorý sa preslávil desiatkami filmových úloh. Zajtra by oslávil osemdesiatiny. Správu priniesol český portál idnes.cz.

Preslávil sa desiatkami úloh

Túto informáciu pre spravodajský portál idnes.cz potvrdil režisér Zdeněk Zelenka a zdroj z jeho divadla s odvolaním sa na hercovu manželku Hanu Gregorovú. V médiách sa ako príčina smrti skloňuje zlyhanie srdca.

Sněženky a Machři, Všichni dobří rodáci, F. L. Věk či Řek Zorba - to sú filmy, ktorými sa herec preslávil. Bolo ich však oveľa viac. Herec by vo štvrtok (13.septembra) oslávil 80 rokov. Tento rok ho v televíznej ankete TýTý uviedli do Dvorany slávy.

Prvú veľkú vlnu popularity priniesla Brzobohatému úloha Martina Edena v televíznom prepise románu Jacka Londona, v šesťdesiatych rokoch zažiaril napríklad v komédii Ladislava Rychman Dáma na koľajniciach či vojnovej tragédii Martina Friča Hviezda zvaná Palina.

Sám za svoje najväčšie úspechy pokladal trojicu filmov Atentát Jiřího Sequensa, Ucho Karla Kachyňu a Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného.

Mal rád Valašsko

Brzobohatý bol známy svojou láskou k Valašsku, kde prežil detstvo. Tam sa po vojne usadila jeho rodina, keď opustila slovenské Vrútky, kde sa narodil. Pochádzal z hudobnej, ale aj z námorníckej rodiny. More brázdili jeho otec aj starý otec, mladý Radek ich však nenasledoval.

Po štúdiách na pražskej DAMU nakoniec zakotvil v Divadle Na Vinohradech, kde zostal cez 30 rokov. Odtiaľ je aj jeho slávny Clavellov a Hubačov Kráľ Krysa či Goetheho Faust. Z vinohradského divadla odišiel až v roku 2000. V roku 2004 potom spolu s manželkou Hanou Gregorovou založili Divadlo Radka Brzobohatého.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie