Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Školáci na pľaci alebo herci v práci?
Zdielať na

Školáci na pľaci alebo herci v práci?

Herectvo je ťažká práca. Každý herec musí mať totiž pamäť ako hrom. Ako to myslíme sa dozviete v nasledujúcej reportáži.

Herci sú také milé veľké deti - stále sa len hrajú a učia - učia a hrajú. A každý deň, keď sú na pľaci poctivo opakujú to, čo sa doma naučili. A tak ako v každej triede, každý z nich sa učí inak. V Paneláku nájdete napríklad premiantku. Poctivo sa pripravuje na každé jedno nakrúcanie a ochotne učeniu obetuje aj víkendy.

Niektorým pomáha fotografická pamäť

"Určite by som si nedovolila prísť na pľac s tým, že by som tie texty nevedela," hovorí herečka Dada Duditšová. Priznáva však, že oproti ostatným žiakom má jednu veľkú výhodu, a to fotografickú pamäť. A aby to ako správna premiantka nemala zase také jednoduché, za odmenu dostala úlohu navyše. "Niekedy to nie je po východniarsky, takže ja si tie texty musím prispôsobiť východniarčine," vysvetlila Dada.

V panelákovej triede nechýbajú ani poctivky, ako inak, samozrejme,že sú to dievčatá. "Mňa mama učila, že keď sa učím deň predtým v noci a nesmiem už potom hovoriť, tak 50 percent si zapamätám," prezradila Zuzana Haasová. "Ja sa učím úplne klasicky texty - deň predtým, zvyčajne večer mi to vyjde," priblížila Mirka Partlová.

Muži si to nechávajú na poslednú chvíľu

No a nie, že by sme chceli bonzovať, ale chalani sa asi nezmenia nikdy. Vždy to budú... no skrátka chalani. Zvyčajne sa učia na poslednú chvíľu. "Párkrát si to prečítam a už to potom ide," tvrdí Samo Spišiak. Robo Jakab zase tvrdí, že keď má textu menej, stačí mu iba jedno prečítanie. "Keď mám toho fakt že menej alebo tie obrazy nie sú až tak náročné, tak vtedy v ten deň," dopĺňa ich Alexander Bárta.

Ale keď si na poslednú chvíľu pripravujú svoje vystúpenia pred prísnym učiteľom, čiže režisérom, vedia si navzájom pomôcť a preskúšať sa. Mimochodom, našepkávanie na pľaci funguje tiež rovnako ako v škole. Akurát za to učiteľ, pardón, režisér, nikoho netrestá, ale naopak - každá pomoc sa cení.

Špeciálne triky, ako si zapamätať čo najviac zatiaľ žiaden z hercov neobjavil. Vraj im pomáha najmä to, že tesne pred nakrúcaním si texty zopakujú s kolegami a môžu improvizovať.

TV JOJ

Najčítanejšie