Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Malým kinám hrozí pre digitalizáciu zánik
Zdielať na

Malým kinám hrozí pre digitalizáciu zánik

Máte radi malé komorné kiná? Ak áno, radšej si kúpte lístky na nejaký film ešte dnes. Už v lete sa totiž môže stať, že vaše obľúbené kino bude zatvorené. Môže za to digitalizácia a nedostatok peňazí na techniku.

Digitálna premietačka stojí nemalé peniaze a kto ich nemá, nebude mať čoskoro na čom premietať filmy. Od leta už totiž veľké filmové štúdiá nebudú kinám ponúkať filmy na  tridsaťpäť milimetrovom páse.

Filmy už iba v digitálnej podobe

"Bude to digitálny záznam a ten bude distribuovaný buď na harddiskoch alebo dokonca prostredníctvom satelitu, či internetu," uviedol riaditeľ Audiovizuálneho fondu Martin Šmatlák. Preto si aj malé kiná musia zabezpečiť obnovu techniky. Môžu požiadať o finančnú dotáciu Audiovizuálny fond alebo obec, v ktorej pôsobia.

Na novú techniku možno získať dotáciu

Vo fonde je tento rok 500.000 eur. Dotácia tvorí vždy polovicu z ceny. "Zvyšných 50 percent si musia nájsť sami, buď vo svojom rozpočte alebo kombináciou mestského rozpočtu s rozpočtom samosprávneho kraja, prípadne s nejakými sponzorskými príspevkami," vysvetlil Šmatlák.

Takto to urobilo aj kino v Stupave. "Aby sa ľudia nevzdali, ale naozaj išli tou cestou digitalizácie, aby tá kultúra z tých menších miest sa definitívne nevytratila," skonštatoval manažér kina Roman Maroš.

Paradoxne však väčšina kín o peniaze nežiada. "V tomto roku evidujeme tri žiadosti," priblížil Šmatlák.

Môžu premietať staré filmy

Kiná, ktoré potrebné zmeny do leta zrealizovať nestihnú a svoje brány zatvoriť nechcú, majú ešte jednu možnosť. "Kiná nemusia zatvoriť, môžu vysielať staršie filmy, ale publikum na to musí byť psychologicky pripravené. Mladí ľudia budú chcieť určite vidieť novinky," poznamenal riaditeľ distribučnej spoločnosti Ivan Hronec.

Ak sa alarmujúca situácia s digitalizáciou kín nezačne riešiť, mnoho romantických priestorov kinosál sa bude musieť zatvoriť.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie