Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jesť a nepriberať? S týmito potravinami to ide
Zdielať na

Jesť a nepriberať? S týmito potravinami to ide

Počas vianočných a novoročných sviatkov veľa ľudí popustí zo svojich zásad zdravého stravovania. Niekedy sa z niekoľkých dní stanú týždne prejedania sa a potom nie je pre každého také ľahké vrátiť sa k zdravému štýlu. Ako to čo najlepšie zvládnuť a vytrvať pri tom?

"Tradičné ponímanie metabolizmu spočíva v súbore procesov, ktoré slúžia na zachovanie vitálnych funkcií, látkovú premenu, rast, delenie či obnovu buniek. Toto nedokážeme takmer nijako ovplyvniť," vysvetľuje doktor Viktor Bielik z Fakulty telesnej výchovu a športu Univerzity Komenského.

Zelenina verzus mäso

V našom tele nie sme sami. Žijeme v symbióze s baktériami, ktoré nás do veľkej miery ovplyvňujú. Majú genetickú informáciu, vytvárajú látky, ktoré nám môžu uškodiť, ale aj také, ktoré sú telu prospešné. Ide o vitamíny, energetické a protizápalové látky. 

Ak niekto je prevažne veľa mäsa, má v tele hnilobné baktérie. Ak naopak konzumuje veľa ovocia a zeleniny, baktérie sa prispôsobia danému prostrediu. Ak je niekto zvyknutý na rastlinnú stravu, má ďaleko vyšší energetický výnos, ako keď niekto konzumuje iba mäso. 

Čo by sme (ne)mali jesť?

"Mali by sme sa odosobniť od všetkých diét," hovorí doktor Bielik. Mali by sme vybrať konkrétne potraviny - čerstvá zelenina, ovocie, kvasená kapusta, mliečne produkty, cesnak, cibuľa, čučoriedky, mandle. Mali by jesť aj mäso, avšak len v primeranom množstve. 

Súvisiace články