Jasno
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Pred päťdesiatkou šla Winslet do filmu hore bez! Od Titanicu sa jej prednosti nezmenili!
Zdielať na

Pred päťdesiatkou šla Winslet do filmu hore bez! Od Titanicu sa jej prednosti nezmenili!

Archívna reportáž

Do kín práve prichádza britská životopisná dráma Lee s rovnomennou hlavnou postavou. Tú tradične bravúrne stvárnila hviezdna herečka Kate Winslet (49). Režírovala ho vo svojom celovečernom režijnom debute Ellen Kuras podľa scenára na základe biografickej knihy The Lives of Lee z roku 1985 o modelke, múze a vojnovej fotografke Lee Miller. Kate Winslet sa nezdráhala a rolu prijala aj napriek tomu, že v scenári boli scény hore bez.

​Nápad nakrútiť film o Lee Miller, zaujímavej emancipovanej žene s fascinujúcim životom, skrsol v hlave Kate Winslet, keď si v roku 2015 kúpila na aukcii stôl s nezvyčajnou históriou. Roky bol súčasťou kuchyne vo Farley House, dovolenkového domu vo východnom Sussexe, kde Lee trávila spolu so surrealistickým umelcom a historikom umenia Rolandom Penroseom voľné chvíle. Navštevovali ich tam aj ich slávni priatelia, Pablo Picasso, Max Ernst, Dorothea Tanning aj Henry Moore. "Lee bola skvelá kuchárka a keď pripravovala jedlo, sedeli pri tomto stole, hodovali, polemizovali a rozprávali sa," povedala Winslet o osobnosti, ktorú stvárnila.

Lee Miller sa narodila v roku 1907 v New Yorku, ako modelka debutovala na obálke Vogue, keď mala 19 rokov. O dva roky sa presťahovala do Paríža, kde sa prihlásila ako učnica k surrealistickému fotografovi Manovi Rayovi. Stala sa jeho milenkou, múzou a tvorivou spolupracovníčkou, ich vzťah bol však turbulentný. Neskôr si v USA založila vlastné fotografické štúdio. Po stretnutí s Ronaldom Penroseom na párty v roku 1937 sa presťahovala do Veľkej Británie, kde pracovala ako módna fotografka. Keď vypukla vojna, zdokumentovala pre Vogue bleskový útok na Londýn, ale jej žiadosť stať sa oficiálnou vojnovou fotografkou britská armáda odmietla s odôvodnením, že ženy nesmú ísť do blízkosti frontovej línie. Umožnila jej to až americká armáda.

V roku 1944 sa jej podarilo zdokumentovať bitku pri Saint-Malo v Bretónsku a oslobodenie okupovaného Paríža. V Nemecku v roku 1945 fotografovala obete koncentračných táborov v Dachau a Buchenwalde. Na jej snáď najslávnejšej fotke z Hitlerovho mníchovského bytu z 30. apríla 1945, keď spáchal samovraždu v Berlíne, leží nahá v jeho vani, pred ktorou sú jej zablatené čižmy. Tento záber nechýba ani v novom filme o Lee, ktorú zahrala Winslet. Hore bez sa slávna herečka nebála ukázať ani v iných záberoch a treba uznať, že aj krátko pre päťdesiatkou vyzerajú skvelo aj jej prednosti. Nevidí však na tom nič odvážne, ako tvrdila pre Time. "Mojou úlohou je zobrazovať skutočné ženy, robím len prácu, na ktorej mi záleží. Toto nie je film o vojne, toto je film o žene," zhodnotila s nadšením herečka, ktorá s nahotou nemala problém ani vo filme, ktorý ju preslávil - v slávnom Titanicu.

youtube/screenshot

youtube/screenshot

Najčítanejšie