Jasno
10°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Česko smúti, zomrel herec, dabér a aktivista! Veľká strata aj pre gay komunitu!
Zdielať na

Česko smúti, zomrel herec, dabér a aktivista! Veľká strata aj pre gay komunitu!

Zdroj: pexels.com

V českej hereckej komunite zavládol smútok nad stratou kolegu, známeho najmä z dabingu, Jiřího Hromadu. Vo veku 66 rokov zomrel v pondelok na oddelení pre dlhodobo chorých v Nemocnici Na Františku. Príčina známa nie je, ale herec mal už od detstva trpieť viacerými chorobami a poslednú dobu aj demenciou. Bol významným aktivistom za práva homosexuálov a jeden čas pôsobil aj ako prezident Hereckej asociácie.

​Správu o skone Jiřího Hromadu zverejnil na sociálnej sieti jeho kamarát, herec Radek Fejt. "Jiří Hromada 14. 6. 1958 - 14. 10. 2024. Pre TOĽKO ľudí si toho TOĽKO urobil! Nezabudneme," odkázal mu do neba. Zosnulý herec mal byť už od júna hospitalizovaný s demenciou v pokročilom štádiu na oddelení pre dlhodobo chorých v Nemocnici Na Františku. Už v roku 2017 sa musel pre chorobu vzdať postu prezidenta Hereckej asociácie. "Vážne zdravotné problémy mu neumožňujú naplno vykonávať činnosti spojené s týmito funkciami," stálo vo vysvetlení. Ako prezident organizácie LGBT komunity SOHO neúnavne bojoval za ľudské práva a bol aj poradcom vo vláde.

Hlas Jiřího Hromadu bolo možné počuť vo viacerých filmoch, kde nahovoril napríklad Kirka Douglasa, Bena Afflecka, Marlona Branda, Robert de Nira, Geralda Depardieua, Morgana Freemana, Johna Waynea, Alana Rickmana a ďalších. Zahral si tiež vo filmoch ako Copak je to za vojáka, Kluci z hor, či Nepolepšitelný starý muž. Herec a režisér Tomáš Magnusek, ktorý ho obsadil do filmov Kluci z hor a Stáří není pro sraby, na neho spomína: "Asi štyri mesiace späť sme mali spolu vystupovať v Ostrave, už tam nešiel, ospravedlnil sa. Mal som ho rád. Bol to dobrý parťák, spolupracovalo sa mi s ním výborne. Škoda, že s nami už nie je." Magnusek tiež dodal, že koniec Hromadu bol veľmi smutný, na druhý svet odchádzal v nedobrom stave.

Hromada bol srdečný človek, obľúbený v spoločnosti:

Za hercom smúti aj moderátor Aleš Cibulka s partnerom Michalom Jagelkom: "Pokiaľ by sme hľadali nášho najdávnejšieho kamaráta, asi by to bol práve Jiřík. Veľa sme toho spolu prežili, precestovali kus sveta, do skorých ranných hodín prediskutovali o politike, o ľuďoch, o láske. A veľa sa tiež nasmiali. Celý svoj život zasvätil práci pro iných. Nech už to bolo pre gayov a lesbičky ako prezident SOHO, alebo pre hercov ako prezident Hereckej asociácie. Sám o sebe žartom hovoril, že je celoživotný prezident. Svoju autobiografiu nazval Prezident nebo buzerant? Jiříku náš, ďakujeme za chvíle prežité s tebou, za všetko, čo si urobil pre všetkých okolo seba. Veľmi si toho vážime..." Hromadu ocenili verejne aj niektorí ďalší kolegovia a verejnosť.

Najčítanejšie