Polojasno
17°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Bratislava Design Week 2024. Mesto žije dizajnom!
Zdielať na

Bratislava Design Week 2024. Mesto žije dizajnom!

Už od utorka 15.10 sa stane Bratislava na týždeň centrom dizajnu cez tvorbu mladých talentov počas Bratislava Design Week 2024. Hlavné centrály 15. ročníka sú v OD PRIOR na Kamennom námestí a v stálej expozícii barokovej zbierky v GMB, v Mirbachovom paláci. Okrem toho sa veľa podujatí koná aj na ďalších miestach v meste.   

​Témou festivalu sú VZŤAHY, ktoré sleduje v širšom slova zmysle a prostredníctvom rôznorodých dizajnérskych projektov. Vzťahy sú niekedy zrejmé a niekedy skryté. Vedia nás definovať, posúvať vpred aj likvidovať. Otvárajú dvere a vzdelávajú, menia nás.

Hlavné centrály:

Mirbachov palác, Galéria mesta Bratislavy

V priestoroch GMB bude prezentovaná výstava Expedícia D, ktorá predstaví výber aktuálnych slovenských dizajnérskych diel a spoluprác v rôznom materiálnom ak koncepčnom prevedení (Sylvia Jokelová a Jana Hojstričová, Vnem, Erik Vrábel, Erika Remencova a IOKO, Sylvia Sukopová a Otakar Sukop, Lucia Židek Gamanová, Martin Jurík  a ďalší). V Edícii Majstri slovenského dizajnu BADW pripomína tvorbu barda slovenského dizajnu Karola Weisslechnera a dizajnéra nábytku Ondreja Čverhu. Kurátorkou výstav v GMB je Ľubica Hustá.

OD Prior / 2. poschodie

Hlavná medzinárodná kurátorská výstava bude situovaná v OD Prior s výberom existujúcich diel, aj diel vytvorených priamo pre BADW v kurátorskej koncepcii Damiana Cehlárika.

Hviezdou výstavy je taliansky ateliér Parasite 2.0, ktorý pripravil hlavné inscenované pódium, inšpirované bratislavským Istropolisom a jeho záhadnou históriou aj koncom. Aktivistická organizácia Social label z Holandska odprezentuje ich prístup k téme sociálny dizajn. Hosťami sú aj české štúdio Jansky Dundera a BADW je aj za stretnutím mladej pražskej obuvy značky PÁR a dizajnérom Julienom Chaintreauom (CH). Tin Ayala z Ekvádoru, prinesie performanciu k téme dekolonizácie a Sonia Gorecka sa zameria na slovanské mýty a ich vzťah k súčasnému nacionalizmu. Rakúsky multidisciplinárny ECLECT experimentujú so zvukom a priestorom vo vzťahu nevinnosti a chyby. 

Hlavní hostia:

Parasite 2.0 (IT)

Parasite 2.0 (parasiteparasite.com)

Social label (NL)

social label - social label - socio economics

JanskyDundera studio (CZ)

JanskyDundera

Tin Ayala (EKV)

Sonia Górecka (PL)

Chyba v ochrane osobných údajov (soniagorecka.com)

Julien Chaintreau (CH)

julienchaintreau.com

Jan Christian Schulz (DE)

https://janchristianschulz.com/

Viktória Kaslík (HU)

https://viktoriakaslik.com/selected-works

ECLECT (AT)

https://www.eclect-lab.com/

PÁR (CZ)

https://www.parprague.com/o-nas/

​Podrobný program:

www.bratislavadesignweek.sk

Najčítanejšie