Zatiahnuté
13°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Prekliaty deň? Smrť hercov stvárňujúcich Dumbledora a McGonagallovej je šokujúco prepojená!
Zdielať na

Prekliaty deň? Smrť hercov stvárňujúcich Dumbledora a McGonagallovej je šokujúco prepojená!

Archívna reportáž

Dumbledor zomrel presne pred rokom

Fanúšikov čarodejníckeho sveta vo filmovej sérii Harry Potter zarmútila správa o skone predstaviteľky profesorky McGonagallovej, herečky Maggie Smith, vo veku 89 rokov. Tento svet opustila v tichosti v piatok 27. septembra a skalným fanúšikom potteroviek neušlo priam magické pozadie tohto dátumu, keď v ten istý deň, len o roku skôr, skonal herec Michael Gambon (†82), predstaviteľ profesora Dumbledora.

​Svet plný mágie a napínavých príbehov, ktorý je tak pútavo opísaný v knihe spisovateľky J.K. Rowling (59) Harry Potter a skvelo podaný v rovnomennom filmovom spracovaní, neustále priťahuje ľudí všetkých vekových kategórií. Nemalú zásluhu na tom majú aj herci, ktorí sa do svojich rolí vo filme dokonalo vžili a ich postavy si získali milióny fanúšikov. Zatiaľ čo vo filme budú žiť večne, žiaľ, mnohí už z tohto sveta odišli. V piatok k nim pribudla legendárna britská oscarová herečka Dame Margaret Natalie Smith.

Ako si ale všimli fanúšikovia filmovej fantasy série Harry Potter, presne pred rokom skonal aj herec Michael Gambon, predstaviteľ najväčšieho čarodejníka, profesora Albusa Dumbledora. S Maggie Smith si boli veľmi blízki aj mimo filmu, v súkromí. Obaja si už predtým spolu zahrali v Othellovi z roku 1965, Smith hrala Desdemonu a Gambon debutoval ako Cyperčan. Ich herecké umenie ocenila aj britská kráľovná Alžbeta udelením titulu Sir pre Gambona a Dame pre Smith, tej v roku 1990 udelila aj Rad britského impéria za jej zásluhy o umenie. Získala aj dvoch Oscarov, tri Zlaté glóbusy a ďalšie.

Takto si spolu zatancovali:

Zostali po nej dvaja synovia, Toby Stephens a Chris Larkin, ktorí potvrdili správu o jej skone vo vyhlásení, v ktorom uviedli, že ich "matka skonala pokojne v nemocnici skoro ráno v piatok 27. septembra v kruhu svojej rodiny a priateľov". Smith bola aj babičkou piatich vnúčat. Hold a obdiv "za jej mnohé skvelé výkony, vrúcnosť a vtip, ktoré žiarili na pódiu aj mimo neho" jej vzdal vo vyhlásení sám kráľ Karol III. Maggie Smith ocenil aj britský premiér Keir Starmer označením za "národný poklad". S obdivom a úctou sa k nej okrem mnohých kolegov vyjadrili herci Daniel Radcliffe aj Emma Watson. Mc Gonagallová sa pripojila na večnosti nielen k Dumbledorovi, ale aj k Hagridovi a Severusovi Snapeovi, ktorých predstavitelia zomreli už dávnejšie.

Najčítanejšie