Zatiahnuté
19°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Legendy z Olympicu smútia! Kapela prišla o dôležitého člena!
Zdielať na

Legendy z Olympicu smútia! Kapela prišla o dôležitého člena!

Archívna reportáž

Olympic patrí medzi nesmrteľné legendy už 6 dekád

Počas šesťdesiatich rokov svojej existencie sa vystriedalo v už legendárnej skupine Olympic viacero jej členov. V roku 1973 v nej pôsobil basgitarista Ladislav Chvalkovský (†80), ale zanechal tam za sebou výraznú stopu. Aj preto správa o jeho skone zarmútila všetkých členov kapely na čele s Petrom Jandom.

​Keď v apríli tohto roku oslávil hudobník Ladislav Chvalkovský osemdesiat rokov, nikto nečakal, že o päť mesiacov už nebude na tomto svete. V nedeľu, žiaľ, vydýchol naposledy. Na oficiálnej stránke skupiny Olympic stojí: "So zármutkom sme prijali nečakanú správu. V nedeľu 8. 9. zomrel Ladislav Chvalkovský, niekdajší basgitarista skupiny Olympic. S Olympikom natočil piesne Slzy tvý mámy, Nebe nad hlavou, Slunce a ďalšie."

Ladislav Chvalkovský začínal v kapele Šest strýců Jiřího Korna, ktorá sprevádzala Helenu Vondráčkovú. Do Olympicu prišiel v máji roku 1973. Nevydržal tam však dlho, už v decembri toho istého roku ju opustil. Neskôr sa stal členom skupín Golem, Komety, Krystal, Rogers Band, Country band Jiřího Brabce aj Their Majesties. Tvoril tiež vokálne duo Blíženci so svojou sestrou Barborou Liškovou a v talentovej súťaži Děčínská kotva získali druhé miesto.

Pesničky z albumu z roku 1973, ktorý nahrával s Olympicom Ladislav Chvalkovský, si v roku 2011 v rámci unikátneho projektu Retro skupina Olympic zahrala na pódiu pražskej Malostranskej besedy. Album označili iba číslovkou štyri. Každý album mapoval jednotlivé etapy tejto legendárnej skupiny. V roku 1973 panovala tvrdá normalizácia spojená s cenzúrou, ale piesne z tohto albumu ako Slzy tvý mámy, Nebe nad hlavou či Slunce sú doteraz hitmi. Slzy tvý mámy získali na Bratislavskej lýre cenu kritiky.

Aj v tejto piesni hral na basu Chvalkovský:

Najčítanejšie