Skoro jasno
18°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Zomrel hviezdny herec s nezabudnuteľným hlasom
Zdielať na

Zomrel hviezdny herec s nezabudnuteľným hlasom

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Smutná správa prišla zo sveta filmu. Vo veku 93 rokov zomrel legendárny americký herec James Earl Jones, ktorý zapožičal svoj hlas postave Darth Vadera zo ságy Hviezdne vojny, oznámila v pondelok jeho rodina. Jonesov agent Barry McPherson podľa AP spresnil, že herec zomrel v pondelok v ranných hodinách vo svojom dome v Hudson Valley v New Yorku. Príčina jeho úmrtia nebola bezprostredne jasná, herec však dlhodobo trpel cukrovkou.

​Jones má za sebou rozmanitú kariéru, ktorú rozvíjal viac než šesť desaťročí. Oslavovanou ikonou javiska i obrazoviek sa stal po tom, čo prekonal rasové predsudky i ťažkú formu zajakávania, čo napokon viedlo k tomu, že svoj charakteristický hlboký hlas okrem Darth Vadera prepožičal napríklad aj stanici CNN či animovanej rozprávke Leví kráľ.

Darth Vader s hlasom J. E. Jonesa:

Herectvu sa venoval ešte dlho po dosiahnutí veku 80 rokov, pričom získal dve ocenenia Emmy, jeden Zlatý glóbus, dve ceny Tony Awards, jedno ocenenie Grammy i čestného Oscara za celoživotné dielo. V roku 2022 na jeho počesť premenovali divadlo na Broadwayi.

Pripomeňte si herca v niektorých scénach z jeho filmov a seriálov:

Hoci sa preslávil ako "hlas Dartha Vadera", zďaleka to nebola jeho jediná rola. Hral v stovke filmov, ako napríklad Dr. Strangelove, Barbar Conan, Traja utečenci, Vysoká hra patriotov či romantická komédia Claudine a v mnohých seriáloch, ako Star Wars, Everwood, Doktor House či Takí normálni mimozemšťania. S druhou manželkou Ceciliou Hartovou, ktorá zomrela v roku 2016, mal jediného syna Flynna Earla Jonesa.

Herca si uctili aj na newyorskej Empire State Building:

Najčítanejšie