Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Súcit sa mení na hnev? Heřmánkova samovražda bola sebecká, ohrozila aj ďalších, tvrdia mnohí!
Zdielať na

Súcit sa mení na hnev? Heřmánkova samovražda bola sebecká, ohrozila aj ďalších, tvrdia mnohí!

Archívna reportáž

Zatiaľ, čo sa fanúšikovia zosnulého Karla Heřmánka (†76) na sociálnych sieťach ešte stále zamýšľajú nad dôvodom jeho samovraždy a smútia za stratou tohto skvelého herca, objavila sa už aj kritika za tento jeho čin. Nech už mal vraj akýkoľvek dôvod, nemal právo na to, aby pritom ohrozil životy ľudí v jeho blízkosti, mnohí sa zhodujú, že to bolo z jeho strany veľké sebectvo.

​Na chvíle, ktoré zažili návštevníci na strelnici Placy na Příbramsku v čase, keď tam spáchal samovraždu Karel Heřmánek, iste nikdy nezabudnú. Bol medzi nimi aj jedenásťročný chlapec, hoci ten bol, našťastie, ušetrený priameho pohľadu na tento hrôzostrašný čin. Spomína na to aj manželka jedného z účastníkov na sociálnej sieti: "S bratom prišli s vodkou v ruke a môj muž ma so slzami v očiach šiel objať." Až do chvíle, keď ich pozornosť upútal krik a potom zazreli zraneného muža, ako padá k zemi, sa tešili, že si mohli vyskúšať streľbu z rôznych typov zbraní. No potom prišiel ten hrozný moment.

"Guľka preletela skrz hlavu a minula hlavy ostatných, čo boli vedľa. Inštruktori bežali muža resuscitovať, ale neúspešne. Tá predstava, že manžel tu už nemusel byť, je strašná. Dúfam, že všetci, čo boli na strelnici, budú tiež v poriadku. Nechápem nezodpovednosť ako sprievodu, tak samotného strelca. Keby mieril aspoň na druhú stranu," rozhorčovala sa žena svedka, ktorá si uvedomila, že zle mierená rana mohla zabíjať aj okolostojacich ľudí. Ďalší svedok uviedol pre eXtra.cz: "Otočil sa a pištoľ pritom držal v ruke. Hovorili mu, že to nesmie robiť. Asi ho aj okríkli, to neviem presne. Na to nepovedal nič a jednoducho si strelil do hlavy." V diskusiách síce prevažuje smútok za predčasne ukončeným životom, no mnohí si uvedomili aj okolnosti Heřmánkovho činu: "Bezohľadný, sebecký spôsob samovraždy."

Polícia prípad vyšetruje:

​Podobne kritických komentárov je viacero. "Pieta nabok, sám rozhodol, ako sa na neho bude spomínať. Ako na sebca", či "Heřmánek vyriešil svoj problém, ale zatiahol do neho ďalších, ktorí za nič nemôžu. Toto nezvládol, do smrti bude inštruktor poznamenaný. Prečo…", a tiež "Mne je ľúto tých ľudí, ktorí prevádzkujú strelnicu, inštruktora a ďalších na mieste. Keď už sa pán herec celý život hrá na chlapa a fešáka, mohol si túto nechutnosť a osobné problémy vyriešiť v súkromí". Ale iní Heřmánka bránili: "Nechcete s tým ísť už niekam? Samovraždu nespácha človek len tak, trápil sa. Majte súcit a ohľady na rodinu" alebo aj "Kto nezažil bolesť zo zápalu trojklaného nervu, keď leziete po zemi, ten si to nevie predstaviť. Zatemní vám to mozog a nemyslíte na nič iné, než na to, aby ste sa tej bolesti zbavili". Najnovšie sa objavila správa, že mal rakovinu, čo by tiež mohol byť kúsok do smutnej skladačky.

Najčítanejšie