Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
George a Amal Clooneyovci pocítili Putinov hnev! Za TOTO prišiel ostrý zákaz!
Zdielať na

George a Amal Clooneyovci pocítili Putinov hnev! Za TOTO prišiel ostrý zákaz!

Archívna reportáž

Ani status svetovej hviezdy evidentne nespravil veľký dojem na ruského prezidenta a opäť raz dal svetu na vedomie, že keď sa mu niečo nepáči, tak to prosto zakáže. Nadácia amerického herca Georgea Clooneyho a jeho manželky, právničky Amal Clooney bola v Rusku vyhlásená za "nežiaducu organizáciu", čím je jej znemožnená aj činnosť v tejto krajine.

"Nadácia pracuje v hollywoodskom štýle s cieľom zdiskreditovať Rusko," uviedla v pondelok generálna prokuratúra v Moskve. Dodala, že nadácia "podporuje falošných vlastencov, ktorí utiekli z krajiny, ako aj členov zakázaných extrémistických a teroristických organizácií".

Nadácia Clooneyovcov pre spravodlivosť (CFJ) bojuje proti porušovaniu ľudských práv. Clooney, politicky aktívna hollywoodska hviezda, v roku 2016 založil CFJ spolu so svojou manželkou, prominentnou právničkou Amal Clooneyovou. Táto nezisková nadácia vlani v októbri skontaktovala úrad nemeckej spolkovej prokuratúry v súvislosti s údajnými ruskými vojnovými zločinmi spáchanými na Ukrajine. Experti nadácie tvrdia, že správy od obetí alebo ich rodín, ako aj príslušné fotografie, videozáznamy a družicové zábery v troch prípadoch poskytujú dôkazy o vojnových zločinoch.

Clooneyovci sa angažujú v politike aj v USA, boli jednými z vyzývateľov prezidenta Bidena, aby už nekandidoval:

​Prvý prípad sa týkal raketového útoku na turistickú destináciu v Odeskej oblasti v lete 2022, ktorý podľa nich viedol k úmrtiu mnohých civilistov a niekoľkým vážnym zraneniam. V druhom prípade tvrdia, že ruské pozemné jednotky od marca do septembra 2022 mučili a popravili štyroch mužov vo vtedy okupovanom okolí mesta Charkov. Tretia udalosť sa týka veliteľov ruských jednotiek, ktorí boli počas okupácie Kyjevskej oblasti v marci 2022 údajne zapojení do popráv, mučenia, sexuálneho násilia a rabovania. Podľa medzinárodného trestného práva je možné, aby štát vyšetroval určité trestné činy, ktoré boli spáchané v zahraničí. Ide o zásadu všeobecnej jurisdikcie, podľa ktorej by vojnoví zločinci nemali nájsť bezpečné útočisko nikde na svete.

Vyhlásenie "nežiaducej organizácie" v Rusku sa rovná zákazu. Od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 Rusko vyhlásilo mnohé ustanovizne za nežiaduce organizácie vrátane nadácií. Štatút "nežiaduceho" núti organizácie zrušiť v Rusku všetky aktivity a znamená, že Rusi, ktorí pre ne pracujú, financujú ich alebo s nimi spolupracujú, môžu byť taktiež stíhaní.

Najčítanejšie