Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Obrovský žiaľ u Prachařovcov! Jakub prišiel o babičku, bola známa česká herečka
Zdielať na

Obrovský žiaľ u Prachařovcov! Jakub prišiel o babičku, bola známa česká herečka

Zdroj: Instagram J.P.

Po devätnástich rokoch od skonu herca Ilju Prachařa (†81), zavládol v hereckom klane Prachařovcov opäť smútok. Vo veku 86 rokov zomrela herečka Jana Prachařová, vdova po Iljovi. Bola matkou herca Davida Prachařa (65), babičkou Jakuba (40), Mariany (30), Rozálie (21), Josefíny (21) a Františka (16) Prachařovcov. Všetci zdedili herecké gény a dali sa tiež viac či menej na hereckú dráhu.

​Jana Prachařová žila na tomto svete obklopená širokou rodinou pekných 86 rokov. Jej manžel, obľúbený herec Ilja Prachař, známy aj ako Trautenberk zo známych Krkonošských rozprávok, ju opustil už pred devätnástimi rokmi vo veku 81 rokov, keď mala Jana iba 67 rokov. Mali spolu syna Davida, ktorý sa jej postaral až o 5 vnúčat. Herecké gény sa u Prachařovcov presadili u všetkých členov, a tak herecký klan môže pokračovať ďalej. Doposiaľ sa preslávili najviac syn David, herec Českého národného divadla a jeho syn Jakub Prachař, herec, muzikant aj moderátor. A aj jeho dcéra Mia (6) sa už teraz ukazuje ako veľká exhibicionistka, čo ale mohla zdediť aj od babičky Veroniky Žilkovej.

Zosnulá Jana Prachařová, rodená Kalistová, sa narodila 7. 12. 1937 do rodiny divadelného režiséra Karla Kalistu a herečky Ludmily Želenskej zo slávneho hereckého klanu Želenských. Vyrastala v divadelnom prostredí a hneď po skončení základnej školy začala účinkovať v detskom divadle Sluníčko. Po štyroch rokoch nastúpila na štúdium bábkoherectva na DAMU. Až tridsať rokov pôsobila v Československej televízii ako členka bábkohereckej skupiny. V Krkonošských rozprávkach si zahrala aj spolu s manželom Iljom Prachařom, kde on stvárnil Trautenberka a ona vodila bábku sojky.

Zopár menších rolí si zahrala aj vo filmoch O slavnosti a hostech, Psi a lidé, Malé letní blues, či Hra o jablko. Po boku manžela sa objavila v dráme A pátý jezdec je Strach. Naposledy si vo filme zahrala v roku 1979 v psychologickej dráme Tvář za sklem. Účinkovala aj v televíznom seriáli Nemocnice na kraji města. V roku 1991 získala menšiu rolu v televízne rozprávke Král a zloděj. V televíznom Studiu Kamarád pôsobila dlhých 35 rokov. Okrem filmu a televízie účinkovala aj v Státním souboru písní a tanců, v Laterně magice a Nedivadle Ivana Vyskočila. Veľa času však venovala s láskou domácnosti a rozvetvenej rodine, ktorá teraz prežíva bolestné chvíle.

Najčítanejšie