Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Česko prišlo o výraznú hereckú osobnosť, mala len 58 rokov!
Zdielať na

Česko prišlo o výraznú hereckú osobnosť, mala len 58 rokov!

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Smutná séria nekončí. Vo štvrtok prišla z Česka správa o skone výraznej osobnosti nezávislej divadelnej scény, herečky a divadelnej režisérky Iriny Andreevy (†58). Ostatné mesiace sa trápila s vážnou chorobou, no do poslednej chvíle účinkovala v pražskom divadle RockOpera, ktoré jej nečakaným odchodom do hereckého neba prišlo o výraznú osobnosť. Posledná rozlúčka s ňou sa bude konať priamo v RockOpere.

​V oficiálnom vyjadrení divadla RockOpera k náhlemu a nečakanému odchodu Iriny Andreevy na večnosť sa píše: "Bola esenciou divadla svojej doby. Odišla slobodná, silná a po vlastnej vôli. Tí, ktorí ste ju poznali zblízka i zďaleka, spomeňte si, prosím. Posledné rozlúčenie bude v RockOpera Praha, ktorá pre ňu bola v posledných rokoch domovom." Jej kolegyňa Jana Ricci jej vzdala hold aj samostatne: "Odišla veľká umelkyňa Irina Andreeva. Nielen divadlu RockOpera Praha bude veľmi chýbať. Úprimnú sústrasť nám všetkým. Veľmi som si ju vážila." Irina Andreeva bola oceňovaná aj medzinárodne za svoju inscenáciu Vremja Durak.

Svoju divadelnú kariéru začala Irina Andreeva v ruskom Čeljabinsku, kde vyštudovala divadelnú réžiu, ale zlákal ju Petrohrad. Tam sa pripojila k divadelnej skupine DO-THEATRE, no ani tam dlho nevydržala. Po rok a pol trvajúcej spolupráci so skupinou Derevo v Prahe sa stala jej členkou. V roku 1993 sa rozhodla založiť spolu so Štěpánom Janákom skupinu fyzického divadla Teatr Novogo Fronta. Vystupovali po celej Európe s jej oceňovanou inscenáciou Vremja Durak. Od roku 2002 spolupracovala s berlínskou divadelnou školou Die Etage, ale aj ďalšími ako Tantehorse, DOT504 či ČS Ústí. Hoci sa vedelo, že je vážne chorá, podľa všetkého to nebola choroba, ktorá rozhodla o konci. "Z tohto sveta odišla slobodná, silná a z vlastnej vôle," píše na FB divadla Teatr Novogo Fronta naznačujúc, že Irina sa sama rozhodla viac netrpieť.

V jej výučbe fyzického divadla sa zaoberala vnútorným pohybom emócií, pamäti a ich vonkajšími prejavmi. V roku 2012 sa jej podarilo realizovať česko-britsko-maďarský koprodukčný projekt Home:scape s premiérou v Londýne počas letnej olympiády. Spolupracovala aj s Národním divadlem v hre Ze života hmyzu, s Divadlem Archa v Kabarete Velázquez a posledné roky ako režisérka a choreografka s pražskou RockOperou. Viedla aj viaceré dielne a snažila sa udržať značku Teatr Novogo fronta, kde mohla uplatniť svoju odvážnu víziu fyzického divadla a zasvätila svoju divadelnú kariéru. Naposledy pre TNF vytvorila inscenáciu Nalezeno v Antarktidě, ktorá mala premiéru 22. 2. 2022.

Zdielať na

Najčítanejšie