Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Trestné oznámenie! Za drsný komentár po atentáte na Fica má český herec problém!
Zdielať na

Trestné oznámenie! Za drsný komentár po atentáte na Fica má český herec problém!

Zdroj: Facebook/DM

Od vlaňajších volieb do slovenského parlamentu akosi ochladli tradične dobré oficiálne vzťahy na najvyššej úrovni medzi Slovenskom a Českom. Vyplýva to zrejme z toho, že obe vládnuce strany majú vo viacerých smeroch rozdielne názory, napokon, ako je to aj v bežnej populácii. Po atetnáte na premiéra Roberta Fica v Handlovej ale predsa len aj tí najväčší kritici jeho vlády taktne zmĺkli, či prejavili spolupatričnosť. No niektorí si nedali pokoj a prestrelil to aj známy český herec David Matásek.

​Herec známy najmä zo série o "básnikoch" sa zjavne nechal uniesť emóciami, keď po pár hodinách po atetnáte na Fica na svoj facebookový profil napísal: "pic ho!" To by mohlo naznačovať, že ho to jednak veľmi nemrzí, ale aj to, že tento zločin schvaľuje. Herec potom status zmazal, rovnaké slová použil o dva týždne k fotografii auta so zastupujúcim ríšskym protektorom Reinhardom Heydrichom deň pred výročím atentátu. Český politik a advokát Jindřich Rajchl v tom vidí jasný kontext s Ficom, hoci ho herec nemenoval, a rozhodol sa konať, píše Expres.cz.

Z jeho pohľadu naplnil David Matásek skutkovú podstatu trestného činu schvaľovania trestného činu a podal na neho trestné oznámenie. "Ak bude polícia konať tak, ako má, tak v žiadnom prípade nemôže býyť táto obhajoba úspešná. Je evidentné, čo tým pán Matásek myslel," tvrdí odhodlaný politik pre Prahain.cz.

Pripomeňte si Matáska v slávnych "básnikoch":

Za herca sa ale postavilo viacero jeho priaznivcov. Podľa polície je zložité rozlišovať v tomto prípade medzi trestným činom a slobodou slova. Rajchl s tým nesúhlasí, polícia by účelovú obhajobu Matáska nemala počúvať, ako povedal pre server PrahaIN. Aj slovenský Úrad vlády vyjadril znepokojenie nad prípadom, keď výroky schvaľujúce atentát na premiéra Fica považuje česká polícia za prejav slobody slova. Český minister vnútra Vít Rakušan označil kritiku zo strany slovenskej vlády za nevhodnú.

Najčítanejšie