Skoro jasno
26°
Bratislava
Alica
6.9.2024
Zomrela hviezda kultového filmu, stačila jedna rola a milovali ho všetci!
Zdielať na

Zomrela hviezda kultového filmu, stačila jedna rola a milovali ho všetci!

Zdroj: pexels.com

Azda niet štyridsiatnika a o starších nehovoriac, kto by nepoznal kultovú poľskú sci-fi komédiu Sexmisia. Žiaľ, hlavná hiezda filmu, Jerzy Stuhr, vo veku 77 rokov odišiel na večnosť. V minulosti bojoval s rakovinou hrtanu a prekonal aj infarkt. Stvárnil mnoho zaujímavých rolí, preslávil sa však najmä ako Maks v spomínanom filme Sexmisia z roku 1984. Okrem herectva sa venoval réžii, písaniu a bol aj významný pedagóg.

​Zosnulý herec, režisér a spisovateľ Jerzy Stuhr debutoval vo filme v roku 1971 v dráme Tretia časť noci. O rok nato úspešne ukončil štúdium herectva na krakovskej Vysokej divadelnej škole. Účinkoval aj v divadlách v Krakove, sústredil sa však najmä na svoju filmovú kariéru, zaujal úlohami vo filmoch Amatér (1979), Náhoda (1981), Sexmisia (1984), Tri farby (1994) či Persona non grata (2005). Spolupracoval so skvelými režisérmi, slávnym Krzystofom Kieslowskim a Juliuszom Machulskim.

V deväťdesiatych rokoch sa pustil aj do réžie, no pôsobil aj na akademickej pôde, kde získal významné postavenie. Spolu 12 rokov bol rektorom Národnej akadémie divadelných umení v Krakove. V roku 1994 mu udelili titul profesora divadelného umenia a v roku 2007 získal čestný doktorát Sliezskej univerzity v Katoviciach.
Jerzy Stuhr je aj držiteľom niekoľkých divadelných a filmových ocenení, aj zo slovenského festivalu Artfilm či z českého Febiofestu.

Pripomeňte si herca v kultovej úlohe:

Poľskí televízni diváci ho mohli vidieť aj v úlohe moderátora v televíznych reláciách. Až dvakrát bol hosťom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, v roku 1995 a 2011. Ako sa zveril, mal veľký vzťah k filmom Formana, Chytilovej a Menzela, na ktorých vyrastal, obľúbil si aj postavu Švejka, ktorá ho do istej miery formovala. Svojho času povedal: "Ja pevne verím, že som tu preto, aby som ľudí bavil. Ale tiež preto, aby som im poskytol zamyslenie". V manželstve s Barbarou Kóskou sa im narodili dve deti, syn Maciej sa venuje herectvu a dcéra Marianna je výtvarníčka.

Najčítanejšie