Jasno
16°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Karlovarský festival sa skončil, Bartoškove slová znepokojili! Trojan mu vzdal dojímavý hold!
Zdielať na

Karlovarský festival sa skončil, Bartoškove slová znepokojili! Trojan mu vzdal dojímavý hold!

Archívna reportáž

Ako to už býva, týždeň preletí akoby nič, tobôž keď sa jedná o takú veľkú udalosť s mnohými zážitkami, akou je Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch. Tento rok sa konal jeho 58. ročník a ako vždy, aj tentokrát za účasti mnohých významných osobností zo sveta filmu. Záverečný ceremoniál sa odohral v sobotu a neobišiel sa bez dojemných momentov, o ktoré sa postaral najmä riaditeľ festivalu Jiří Bartoška a sekundoval mu herec Ivan Trojan.

​Počas príchodu účastníkov záverečného ceremoniálu Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch po červenom koberci do hotela Thermal pršalo a mnohým skrslo, že si na rozlúčku poplakali aj nebesá. Veľa emotívnych momentov, ktoré dojali k slzám aj niektorých prítomných, nastalo aj v sále vo vnútri hotela. V úvode záverečného večera sa na plátne premietli zábery zo života herca Jiřího Bartošku, ktorý tento festival vedie ako riaditeľ už 30 rokov. Ako je známe, bojuje s rakovinou lymfatických uzlín. Jeden čas sa už zdalo, že nad ňou zvíťazil, ale od vlaňajška sa s ňou trápi opäť, dokonca musel zrušiť aj nakrúcanie pokračovania filmu Teória Tigra.

Ako prvému odovzdal Jiří Bartoška Cenu prezidenta festivalu hercovi Ivanovi Trojanovi za jeho celoživotnú prácu. Oboch viaže dlhoročné priateľstvo a Bartoškovi veľmi záležalo na jej udelení práve Trojanovi, ktorý to patrične ocenil. "Vždy som si prial túto cenu dostať, pretože to je naozaj najkrajšia cena, akú som videl. To, že ju dostávam od Jirka Bartošku, je pre mňa dôležité a vážim si to. Jiří Bartoška je pre mňa i pre vás náš Boh. S ním je nám na svete lepšie a ja ti prajem veľa zdravia a nech si tu s nami na svete čo najdlhšie," odkázal mu dojatý Trojan a dojal azda celé publikum. Túto cenu si prevzal aj jeden z hlavných zahraničných hostí - Clive Owen. Za jeho film Na dotyk získal aj Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nomináciu na Oscara.

Vyčerpanie je badateľné, no šarm ostáva:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karlovy Vary IFF (@kviff)

Hlavná cena bola udelená britskému dokumentárnemu filmu Náhly záblesk hlbších vecí od režiséra Marka Cousinsa. Z diváckej ceny denníka Právo za film Vlny sa teší režisér Jiří Mádl. Rozdalo sa aj ďalších sedem cien ako za filmy, tak aj réžiu, či herecký výkon. Ocenení boli aj tvorcovia slovenského filmu Od marca do mája. Bartoška sa rozlúčil slovami: "58. ročník filmového festivalu v Karlových Varoch končí a dovidenia, keď Pán Boh dá, budúci rok." Zo sály sa ozval mohutný potlesk a mnohých sa dotkli, no azda aj znepokojili jeho slová, keď si uvedomili, že v boji s rakovinou si skutočne Bartoška nemôže byť ničím istý. Poďakoval mu so slzou v očiach aj hviezdny Geoffrey Rush, ktorý práve slávil svoje 73. narodeniny. Clive Owen mu dokonca venoval svoju trofej za podporu mladých filmárov, malých a nezávislých filmov na festivale. Ostáva veriť, že takto o rok bude stáť Bartoška na pódiu opäť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karlovy Vary IFF (@kviff)

Najčítanejšie