Polojasno
20°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Nevyliečiteľne chorá herečka dostala ďalšiu ranu! Trpkú diagnózu stanovili aj jej 13-ročnej dcére!
Zdielať na

Nevyliečiteľne chorá herečka dostala ďalšiu ranu! Trpkú diagnózu stanovili aj jej 13-ročnej dcére!

Do svojho podcastu s názvom MeSsy pozvala v utorok 25 júna herečka Christina Applegate (52) svoju jedinú dcéru Sadie Grace Applegate LeNoble (13). Ako sa verejnosť dozvedela, nielen Christina bojuje so zdravotným problémom. Jej dcére diagnostikovali syndróm posturálnej ortostatickej tachykardie, POTS. Práve o nej, ako aj o maminých problémoch so sklerózou multiplex Sadie úprimne porozprávala v dialógu s mamou. Zverila sa, že jej vlastný zdravotný problém jej pomohol pochopiť, čím prechádza aj jej mama.

​Tento rok v marci spustila herečka Christina Applegate s kamarátkou a kolegyňou Jamie Lynn Sigler podcast MeSsy. Obe roky trpia sklerózou multiplex a svojim sledovateľom sa snažia priblížiť ich život s chorobou. V minulej epizóde Christina otvorene prehovorila o depresii, ktorá ju sužuje. "Nebaví ma žiť. Nebaví ma to," priznala zúfalá herečka a dodala, že je "nahnevaná na svoju chorobu". Sigler ju utešovala, ale priznala, že je "ťažké žiť v tele so zdravotným postihnutím". Do najnovšej epizódy pozvala svoju dcéru Sadie Grace Applegate LeNoble.

V podcaste svojej matky Sadie prezradila, že má tiež zdravotný problém, diagnostikovali jej poruchu zvanú POTS,
syndróm posturálnej ortostatickej tachykardie. "Keď sa postavím, naozaj sa mi točí hlava a moje nohy sú naozaj slabé. Mám pocit, že omdlievam a už sa aj stalo, že som omdlela a upadla do bezvedomia," uviedla príznaky jej diagnózy. "Ale to sa zvyčajne nestáva, to je len v naozaj zlé dni, keď je vonku horúco," dodala na upresnenie, kedy si musí dávať obzvlášť pozor. Podľa inštitútu neurologických porúch sa POTS vyznačuje abnormálnym zvýšením srdcovej frekvencie, závratmi, točením hlavy, až mdlobami. Hlavným dôvodom je nedostatočný návrat krvi do srdca v momente postavenia sa z ľahu či sedu.

Herečka sa dozvedela o svojej diagnóze pred tromi rokmi, žiaľ, postupuje pomerne rýchlo:

​Sadie diagnostikovali POTS začiatkom jari, ale s príznakmi vraj žila dlho. "Minulý rok v šiestej triede som kvôli tomu chodila niekoľkokrát denne k zdravotnej sestre. Mala som vždy pocit, že v triede omdliem, keď sa postavím," zverila sa v maminom podcaste. V ambulancii ju však vždy len odbili: "Pravdepodobne je to len úzkosť. Vráť sa do triedy." To ju veľmi zraňovalo, čo veľmi mrzí aj jej slávnu mamu: "Cítim sa byť veľmi vinná, pretože som naozaj nechápala, čo sa s ňou deje a nevenovali sme tomu pozornosť, ani som o tom nikdy nepočula." Doma sa jej to nikdy nedialo, a preto si myslí, že to spôsobuje stres a úzkosť zo sveta, kde sa necíti v bezpečí, čo pozná aj z vlastnej skúsenosti. Navyše trpí Sadie aj misofóniou, zníženou toleranciou voči určitým zvukom. Je zjavné, že táto rodina má naložené, ostáva veriť, že sa s tým dokážu vyrovnať.

Najčítanejšie