Skoro jasno
28°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Smutné priznanie známeho českého herca! Zachráni ho už len transplantácia!
Zdielať na

Smutné priznanie známeho českého herca! Zachráni ho už len transplantácia!

Zdroj: youtube/screenshot

Obľúbený český herec Zdeněk Žák (72) aktuálne priznal, že žije len vďaka dialýze obličiek. Ak sa nepodrobí transplantácii, bude sa takto trápiť až do konca života. Choroby sa vždy snažil prechodiť bez liečenia u lekárov, no keď v roku 2012 po prechodení zápalu pľúc skolaboval na javisku počas predstavenia, bolo už zle. Hoci ho dohral, kolegovia mu zavolali záchranku. Odvtedy trpel únavou, opuchom končatín a kolapsami, diagnóza bola jasná.

​O svojom trápení s chorobami porozprával herec Zdeněk Žák v televíznej relácii 13. komnata. Zdravotný problém stál aj pri jeho rozhodnutí študovať herectvo. Pôvodne chcel byť lesníkom, ale lekári mu to neodporučili kvôli zápalu stredného ucha. "Povedalo mi, že nemôžem pracovať v suchu, v chlade, v horúčave, vo výškach, prosto nikde. Takže lesník nepripadal do úvahy," uviedol. Herectvo ho ale pochytilo natoľko, že prijímal skoro každú rolu a na svoje zdravie pritom nemyslel. Lekárom sa vyhýbal až dovtedy, pokým v roku 2012 neskolaboval počas predstavenia.

"Ja som bol na javisku a naraz sa mi zamotala hlava, tak som si kľakol. Kolegovia Bartoška a Heřmánek na mňa pozerali a ľudia si mysleli, že som opitý, nemohol som sa poriadne zdvihnúť, potom som odriekal text, odohral som to a odišiel. Medzitým Karel Heřmánek volal záchranku, pretože ma takto nikdy nevidel," priznáva Pavol.  Jeho manželka Zuzana k tomu dodala: "Bol to šok, strach, obava o toho partnera, čo sa mu deje. Chcela som byť pri ňom a objať ho." Lekári v nemocnici zistili, že prekonal zápal pľúc.

Pripomeňte si Žáka v ešte skvelej forme vo filme len spred dvoch rokov:

Zdeněk Žák odvtedy bojoval s únavou, opúchali mu končatiny a občas kolaboval. Pribral asi dvadsať kilogramov a ako neskôr zistili lekári, dôvodom bolo zavodňovanie tela, lebo mu nepracovali obličky tak, ako by mali. Ešte predtým však zasiahla jeho manželka, ktorej sa jeho stav nepáčil. "Jednoducho ma žena vzala, naložila do auta a doviezla ma k doktorovi," zhrnul to herec a dodal, že k nemu prišli na poslednú chvíľu. "Jedna oblička mi odišla a druhú mám zlú," konštatoval s tým, že musí chodiť trikrát do týždňa na dialýzu. "Ja žijem len vďaka tomu prístroju. Keby nebola táto možnosť, tak by som zomrel," vysvetlil. Možnosťou je transplantácia, ale uznáva, že prednosť majú mladší, a tak žije v neistote v náročnej situácii.

Najčítanejšie