Zatiahnuté
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Šokujúce priznanie u Marešovcov! Ťažká závislosť od alkoholu, varovanie pre ostatných!
Zdielať na

Šokujúce priznanie u Marešovcov! Ťažká závislosť od alkoholu, varovanie pre ostatných!

Archívna reportáž

Helene Harabinovej iste robí radosť aj vnučka

Do závislosti od alkoholu či iných omamných látkach sa v dnešnej stresujúcej dobe môže dostať každý. Neponúka pritom žiadne riešenia, naopak, akurát viac problémov. Navyše, časom si ho telo žiada stále častejšie a viac. Svoje o tom vie aj mama Moniky Marešovej (43), Helena Harabinová (63). Začalo sa to u nej študentskými pitkami počas štúdia na vysokej škole, neskôr alkoholom zaháňala samotu v zahraničí, kde manžel získal prácu, ktorej sa naplno venoval, a keď sa vrátila, "posilňovala" sa panákmi, aby udržala krok v podnikaní s novým priateľom. V jeden moment si ale obdivuhodne dokázala povedať dosť!

​O veľkej vnútornej sile svedčí odhodlanie Heleny Harabinovej, svokry Leoša Mareša, zvládnuť jej závislosť od alkoholu. Už devätnásť rokov nepije a angažuje sa ako konateľka združenia Pavučina v doliečovacom programe absolventiek protialkoholickej liečby. Každý rok absolvuje opakovaciu protialkoholickú kúru v juhočeskej Albeře. Ako hovorí, "pripomenie vám to, že závislosť je na celý život". Práve jej bohaté skúsenosti s vlastným alkoholizmom stoja za jej odhodlaním dodať silu ženám i mužom s podobným príbehom.

Nie každý by bol ochotný prezradiť na seba takú háklivú slabosť, ako je alkoholizmus. Pre Hospodářské noviny Helena Harabinová priznala, že jej problém s alkoholom začal už počas jej štúdia na vysoké škole. "Vtedy som bola kvartálnou alkoholičkou, stačilo mi poriadne sa napiť a zrúbať raz za týždeň či mesiac. Problém som si vtedy nepripúšťala," vrátila sa v spomienkach na začiatky jej alkoholizmu. Neskôr sa k alkoholu utiekala počas jej pobytu v Británii, keď pociťovala osamelosť, po návrate zas zo stresu v podnikaní. Keď sa ako 37-ročná stala riaditeľkou nadnárodnej reklamnej spoločnosti, nosila si placačky s alkoholom do zamestnania.

Helena Harabinová s dcérou aj vnučkou:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Helena Harabinová (@harabinah)

"Fungovala som, ale keď pre mňa začala byť väčšou prioritou než práca či rodina starosť, kde zohnať alkohol a kde sa čo najskôr napiť, pochopila som, že už to ďalej nejde," priznala s tým, že na naliehania sestry nastúpila na ambulantnú liečbu, ktorej sa podrobovala dva a pol roka. Žiaľ, jej nový manžel, abstinujúci alkoholik, ju opäť stiahol k pitiu alkoholu. "Raz som došla opitá autom z Prahy až do Písku a povedala som si – dosť!" priznala nebezpečnú situáciu. Podstúpila potom štvormesačné ústavné liečenie. Odvtedy je to už 19 rokov, čo abstinuje. V komentároch jej prišlo mnoho obdivných slov ako napríklad: "Ste úžasná. Teraz sa veľmi nenosí priznať, že nie som a nebola som vždy dokonalá", či "Ste inšpiratívna, krásna, inteligentná a silná žena". A aj jej dcéra Monika jej s láskou odkázala: "Som na teba pyšná, mami."

Najčítanejšie