Zatiahnuté
22°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Zomrela obrovská herecká hviezda, patrila medzi najkrajšie ženy sveta
Zdielať na

Zomrela obrovská herecká hviezda, patrila medzi najkrajšie ženy sveta

Zdroj: pexels.com

Smutná správa prišla z Francúzska. Vo veku 92 rokov zomrela v utorok v Paríži filmová a divadelná herečka Anouk Aimée, známa z filmu Muž a žena od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, v ktorom hrala po boku Jeana-Louisa Trintignanta. O herečkinej smrti informovala jej dcéra Manuela Papatakisová prostredníctvom statusu na platforme Instagram.

​Vo filme debutovala v roku 1946 ako 14-ročná. O tri roky neskôr si zmenila svoje meno Nicole Françoise Judith Sorya Dreyfusová na umelecké, ktoré pre ňu vymyslel básnik Jacques Prévert pri písaní scenára k filmu Milenci z Verony (1949). Slovo "aimée" znamená vo francúzštine "milovaná".

V 60. rokoch Anouk Aimée hrala vo viacerých filmoch známych režisérov, napr. vo filme Sladký život (1960) režiséra Federica Felliniho, v snímke Lola (1961) od Jacqua Demyho, vo Felliniho filme 8 a pol (1963) či v Justine (1969) režiséra Georgea Cukora. Nakrúcala aj s režisérom Philippom de Broca či Robertom Altmanom. Jej azda najväčším úspechom bola hlavná rola v spomínanom filme Muž a žena (1966), za ktorý získala cenu Zlatý glóbus i cenu Britskej akadémie filmového a televízneho umenia.

Pripomeňte si Anouk v jej najslávnejšej úlohe:

Po roku 1969 mala Anouk Aimée niekoľkoročnú hereckú prestávku a na konci 70. rokov a v 80. rokoch nakrúcala filmy sporadickejšie. V tomto období hrala napríklad vo filmovej mozaike Nech žije život (1984) režiséra Clauda Leloucha alebo vo filme Muž a žena po 20 rokoch (1986), ktorý je pokračovaním skoršieho filmu. V 90. rokoch začala hrať i v televíznych filmoch. V roku 1995 bola Anouk Aimée časopisom Empire zaradená medzi 100 najkrajších žien filmovej histórie. Jej filmovými partnermi boli okrem Trintignana aj Gérard Philippe a Marcello Mastroianni.

Najčítanejšie