Jasno
23°
Bratislava
Alojz
21.6.2024
Čo sa to deje s niekdajším českým fešákom? Herec viditeľne chradne, priznal prečo!
Zdielať na

Čo sa to deje s niekdajším českým fešákom? Herec viditeľne chradne, priznal prečo!

Sympatický český herec Jan Potměšil (58) berie svoj osud už dlhé roky statočne. Po ťažkej autonehode z konca roku 1989 zostal po úraze chrbtice s ochrnutými nohami odkázaný na invalidný vozík. Napriek tomu sa vrátil na divadelné dosky a pred filmové kamery. Posledné mesiace mu už zdravie ale neslúži tak, ako by si prial a vidno, že aj rapídne schudol. Dôvody sú, žiaľ, v závažných diagnózach.

​Na spoločenské podujatia zavíta herec Jan Potměšil len výnimočne. Už v marci, keď sa objavil na otvorení výstavy Za kořením a slávou v pražskej botanickej záhrade, mnohých zarazila jeho bledá, výrazne pochudnutá tvár, ako vidno na fotkách TU. Ešte minulé leto bola pre neho typická  bacuľatá tvár, aj klasický "pupok". Iste sa to dalo spájať s nedostatkom pohybu, v čom mu roky bráni trpký následok autonehody. Koncom roku 2022 sa musel kvôli dekubitom, inými slovami preležaninám, liečiť v nemocnici. Je to typický problém vozíčkárov. 

​​Herec sa ale prednedávnom zúčastnil v pražskom Divadle na Vinohradech poslednej rozlúčky s kolegyňou Simonou Postlerovou (†59). Objavil sa medzi prvými, no nedalo sa prehliadnuť, že nevyzerá práve zdravo. "Zradilo ma srdce, s ktorým sa liečim dlhodobo. Bolo to naozaj vážne, bol som v nemocnici skoro tri týždne, ale odborníci v IKEM mi veľmi pomohli. Nakoniec zabrala medikácia a žiadny invazívny zákrok nebol potrebný," zveril sa Jan pre CNN Prima News. Aby toho nebolo málo, pridružila sa k tomu aj ďalšia diagnóza.

Pripomeňte si Jana v jeho najslávnejšej úlohe v už priam kultovom filme:

"Po prepustení z IKEM som vzápätí dostal žlčníkovú koliku, takže som znovu skončil v nemocnici, kde som strávil Vianoce. Prepustili ma s dlhým zoznamom, čo všetko nesmiem jesť," posťažoval sa Potměšil na diétu, ktorá zrejme spôsobila jeho výraznú stratu váhy. Herec je ešte stále v rekonvalescencii, ale pomaly sa vracia do práce. Má veľkú oporu v manželke Radke Potměšilovej, s ktorou vychovávajú ich sedemnásťročného syna Jana. Po ochrnutí v roku 1989 sa nezlomil, ako svojho času povedal v rádiu: "Dostal som šancu a som za to neskutočne vďačný. Snažím sa žiť naplno a som rád za každú sekundu, ktorú tu mám." Svoj osud nepovažuje za trest, ale dar, dôležité je, aby ustál aktuálne zdravotné problémy.

Pre ženu

Najčítanejšie