Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Posledná rozlúčka s Harapesom rozplakala všetkých! Odpustite mi, maestro, zaznelo v príhovore!
Zdielať na

Posledná rozlúčka s Harapesom rozplakala všetkých! Odpustite mi, maestro, zaznelo v príhovore!

Archívna reportáž

Po nečakanom skone baletného majstra Vlastimila Harapesa (†77) sa konala v pražskom Národnom divadle za účasti viacerých významných osobností posledná rozlúčka. Počas nej dominovala nad slovami hudba, ku ktorej mal majster tak blízko. Ako prvá zaznela pieseň Jen pár dnů, ktorú spolu s ním v duete naspievala jeho bývalá manželka Hanka Zagorová (†75). V krátkom príhovore sa mu šéf Semaforu, žijúca legenda Jiří Suchý (92), prekvapivo ospravedlnil.

​Láska k tancu priviedla Vlastimila Harapesa z neveľkej dediny Drožkovice neďaleko Chomutova na dosky pražského Národného divadla, kde začala jeho slávna kariéra. Práve tam sa konala aj posledná rozlúčka s týmto baletným majstrom, ale aj výborným hercom. Obrad začal na pravé poludnie a s prejavmi na javisku vystúpili generálny riaditeľ Národního divadla Jan Burian, riaditeľ divadla Semafor Jiří Suchý a riaditeľ pražskej Taneční konzervatoře Jaroslav Slavický. V hľadisku boli stovky hostí z radov kolegov, priateľov, rodiny aj obdivovateľov zosnulého. 

Na veľkoplošnom plátne sa za zvukov hudby odvíjal majstrov život s archívnymi ukážkami z jeho baletných aj filmových rolí a dlhé prejavy sa k tomu ani veľmi nežiadali. Vycítil to aj Jiří Suchý, ktorý spomínal na chvíle, keď sa "odvážil zdvihnúť telefón" a Harapesovi ponúkol rolu v divadle Semafor. "Na túto otázku čakám štyridsať rokov," dal mu vraj najavo svoju radosť z ponuky. Nato sa stretli aj osobne a dohadovali sa, ako sa budú oslovovať. To, aby si tykali, zo vzájomnej úcty vylúčili. "Vlastík sa rozžiaril a povedal, že má veľmi rád slovo maestro. Hovorili sme si tak desať rokov," prezradil Suchý s tým, že ho veľmi mrzí, že mu nestihol ponúknuť aj druhú rolu. "Odpusťte mi to, maestro," odkázal mu s pokorou.

Poriadnu nepríjemnosť ale museli riešiť najbližší zosnulého, keď zistili, že sa nezmestí do žiadnej z luxusných rakiev. "Pan Harapes bol na tom skrátka v závere života fyzicky dobre, stále mal tú tanečnú muskulatúru a široké ramená. Nakoniec pre neho vhodnú rakvu zohnali," prezradil pre Blesk.cz nemenovaný zdroj. Okolo katafalku s rakvou so zosnulým Vlastimilom Harapesom boli vystavené vence a množstvo kytíc od prítomných smútočných hostí. Na konci obradu zaznela česká hymna a za veľkého potlesku vyniesli rakvu s majstrom hlavným vchodom divadla do pohrebného vozu, ktorý ju odviezol do krematória. Spopolnené ostatky Vlastimila Harapesa majú byť uložené v rodinnej hrobke. Nezanechal po sebe žiadnych vlastných potomkov.

Najčítanejšie