Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Peklo českej herečky! Jej jedinú dcéru musela už dvakrát oživovať pre nevídaný dôvod!
Zdielať na

Peklo českej herečky! Jej jedinú dcéru musela už dvakrát oživovať pre nevídaný dôvod!

Archívna reportáž

Pre českú herečku Mahulenu Bočanovú (57) je jej dcéra Márinka (22) veľkou výzvou. Nebolo a nie je pre ňu ľahké skĺbiť hereckú kariéru so starostlivosťou o ňu. Krátko po narodení jej diagnostikovali autizmus a neskôr aj epilepsiu. Musí na ňu neustále dozerať ako na malé dieťa, ale váži si zvláštne dary, ktoré aj v tejto súvislosti dostáva od osudu. Má radosť z jej úsmevu, ale bojí sa jej smiechu, aby neprešiel do záchvatu, kedy sa začne dusiť až zmodrie.

​Ako výzorom, tak aj povahou, sú mama Mahulena Bočanová a jej dcéra Márinka dve rozdielne bytosti. Na svet sa už dospelá dvadsaťdvaročná pôvabná blondínka s hendikepom pozerá stále detskými očami. Mama sa snaží, aby mala čo najviac pekných zážitkov, cestuje s ňou často aj k moru, kde sa jej veľmi páči. Na narodeniny pre ňu vždy zabezpečí doma na záhrade párty s pekným program aj s divadlom. Odmenou pre ňu je jej šťastný úsmev. Beda však, ak prejde do záchvatu smiechu, keď sa niekedy začne dusiť až do modra.

Aktuálne sa s týmto nepríjemným problémom zverila na sociálnej sieti. "Prosím, čo robiť, keď sa človek začne zo záchvatu smiechu dusiť? Nič nemá v ústach, len prosto regulérne sa jej niečo v krku sekne, že sa nemôže nadýchnuť! Máte niekto skúsenosť?" obrátila sa na svojich sledovateľov o radu. Už ju vraj musela dvakrát oživovať a má z toho hrôzu. Keď jej prišlo zopár neveľmi vhodných komentárov, odpísala: "Miláčikovia moji, ďakujem za vaše vtipné komentáre, ale mne už sa takto dvakrát až do modra dusilo dieťa a nie je to fakt nič moc."

Márinka je krásna mladá dáma, hoci iná:

Mahulenu medzi záplavou bezobsažných komentárov predsa len zaujala jedna rada, ktorú jej poslala dcéra herca Oldřicha Víznera, Rozália. "Ja to mávam kvôli astme. Pokiaľ nemám Ventolin, strčím hlavu do mrazničky a pomaly dýcham, upokojujem dych. Naozaj skús tú mrazničku, fakt to pomáha, raz som sa skoro udusila zo smiechu a mraznička ma zachránila," opísala vlastnú skúsenosť. "No uvidím, čo na to povie," odkázala jej Bočanová nepochybne s obavami, ako to dcére vysvetlí, že má dať hlavu "do mrazničky". No nad jej stavom nenarieka, naopak, vždy na Medzinárodný deň porozumenia autizmu (2. apríla) ho pripomenie. "Aj keď je to boj, nikdy by som nemenila," vyznala sa, no je jasné, že musí riešiť kopu situácií, aké si bežne ľudia ani nevedia predstaviť.

Najčítanejšie