Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zomrel slávny český baletný majster a herec. Vlastimil Harapes podľahol ťažkej chorobe
Zdielať na

Zomrel slávny český baletný majster a herec. Vlastimil Harapes podľahol ťažkej chorobe

Zdroj: youtube/screenshot

Z Česka prišla smutná správa, vo veku 77 rokov podľahol ťažkej chorobe uznávaný český baletný majster, tanečník a herec Vlastimil Harapes. Skonal 15. mája na poludnie. Hoci bojoval s rakovinou, predsa prišiel skon nečakane náhle.

​Len málo baletných umelcov získa takú popularitu, ako sa podarilo Vlastimilovi Harapesovi. Bol nielen nesmierne talentovaný, ale aj charizmatický a atraktívny muž, čo ho dostalo aj pred kamery a stal sa idolom žien.

Smutnú správu potvrdil hovorca českého Národného divadla Tomáš Staněk: "Dnes na poludnie nás opustil po krutej a intenzívnej chorobe v jednej z pražských nemocníc emeritný sólista Baletu Národného divadla Vlastimil Harapes". Umelec vydýchol naposledy v nemocnici, kam ho priviezli pred týždňom pre silný kašeľ a celkovú slabosť, píše Blesk.cz. Nádor na pľúcach a metastázy údajne odhalilo až vyšetrenie v nemocnici.

Vlastimil Harapes v minulosti šéfoval baletu českého Národného divadla, bol umeleckým riaditeľom Medzinárodného konzervatória v Prahe a uviedli ho aj do Siene slávy Národného divadla, ktorého bol čestným členom. Úspešný bol aj ako herec, keď debutoval už v roku 1964 v Starcoch na chmele, hral v Markéte Lazarovej, či v obľúbených komédiách Ako vytrhnúť veľrybe stoličku a Ako dostať otecka do polepšovne, nezabudnuteľný bol aj v hororovej rozprávke Panna a netvor a v mnohých ďalších. Bol dvakrát ženatý, najprv s herečkou a psychoterapeutkou Elenou Strupkovou a neskôr so speváčkou Hanou Zagorovou.

Najčítanejšie