Jasno
33°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Trestné oznámenie na Novotného za necitlivý výrok o skone Aničky Slováčkovej?!
Zdielať na

Trestné oznámenie na Novotného za necitlivý výrok o skone Aničky Slováčkovej?!

Zdroj: Instagram/PN

Kontroverzný starosta pražských Řeporyjí, Pavel Novotný (43), nemáva príliš vyberavý slovník, ale výrokom o Aničke Slováčkovej (28) bojujúcou s rakovinou, riadne prekročil čiaru. Na sociálnych sieťach tým vyvolal obrovskú vlnu rozhorčenia. Čelí ale veľkej kritike aj zo strany viacerých politikov, Ondřej Dostál za stranu Stačilo! chce na neho podať dokonca trestné oznámenie za kyberšikanu.

​Na Pavla Novotného, ktorý je členom ODS, sa po jeho výroku, že dáva Felixovi Slováčkovi pokoj rok a pol, odkedy vie, že jeho dcéra Anička zomrie, vznášajú zaslúžene hromy-blesky. Ani jeho vysvetlenie, že prosto povedal len pravdu, sa nemôže považovať za dostačujúce, napokon, ani nie je pravdivé - nikto nemôže tvrdiť, ako na tom Anička je. Odborník na zdravotné právo Ondřej Dostál, kandidát na českého europoslanca, chce na Novotného podať trestné oznámenie. Nebude ale prvé, iba v priebehu rokov 2022 a 2023 sa dopustil až siedmich priestupkov proti občianskemu spolužitiu, po odsúdení je v podmienke a hrozí mu väzenie.

Ondřej Dostál očakáva, že si Novotného výrok všimnú policajti alebo orgány činné v trestnom riadení. "Pokiaľ by to tak nebolo, sám sa tým budem zaoberať, ale najskôr po skončení kampane volieb do EP, lebo teraz sám kandidujem. Jednanie pána Novotného považujem za všeobecne kriminálne a nepovažujem za vhodné, aby bolo chybne interpretované ako politický spor starostu ODS s opozičným kandidátom," uviedol Dostál pre CNN Prima NEWS. Nato ho Novotný nazval "úbožiakom" a že mu je "úprimne ľúto ľudí, čo toto volia".

Patrí medzi najkontroverznejších politikov, napriek tomu sa mu darí presviedčať voličov v pražskej časti Řeporyje, aby mu opakovane dávali starostovský mandát:

S Dostálom ale nesúhlasí známy český advokát Lukáš Trojan. "Podľa môjho presvedčenia trestný zákonník v žiadnom svojom ustanovení nerieši na hlúpe a hulvátske výroky. Podľa mňa neexistuje skutková podstata, pod ktorú by bolo možné podradiť výrok Novotného," vyslovil námietku pre CNN Prima NEWS. Spomenul možnosť civilnej žaloby. "Nedomnievam sa ale, že by taký postup bol racionálny a citlivý. Výroky možno hodnotiť ako 'za čiarou, hulvátske a hlúpe', ale nie ako trestné," dodal Trojan. Dostál však pripomenul, že je Novotný už teraz v podmienke a je už dôvod k premene trestu za nepodmienečný, laicky povedané, že by mal ísť natvrdo do basy.

Síce odkaz zmazal, ale ospravedlniť sa nehodlá:

Najčítanejšie