Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Desať rokov po smrti Bartošovej je jej mobilné číslo stále funkčné! Má to TENTO dôvod!
Zdielať na

Desať rokov po smrti Bartošovej je jej mobilné číslo stále funkčné! Má to TENTO dôvod!

Archívna reportáž

O čudesných manieroch Josefa Rychtářa (66), vdovca po Ivete Bartošovej (†48), by sa zrejme dali písať litánie. Medzi "zvláštnosti", pre ktoré sa tento kontroverzný muž rozhodol, patrí aj fakt, že doteraz nezrušil jej mobilné číslo a platí za neho mesačne poplatky, hoci ho nikto nepoužíva. Jej mobil má vraj v trezore a doma drží doteraz dokonca aj jej urnu. Tá je na jeho domácom oltáriku spolu s Ivetinou fotografiou a anjelikmi. Oltár vraj sám vyrobil, zapaľuje na ňom sviečky a vo váze pravidelne vymieňa čerstvé kvety.

​Publicita Josefovi Rychtářovi rozhodne neprekáža, rád verejne manifestuje jeho vzťah k zosnulej manželke Ivete Bartošovej. Na desiate výročie od jej tragického skonu prišiel aj s kyticou na miesto jej zúfalého činu, kde sa rozhodla skočiť pod vlak. Samozrejme, počkal si na prítomnosť fotografov. "Musím priznať, že si desať rokov rokov dookola kladiem otázky ohľadne tej tragédie. Premýšľam, či som nemohol urobiť viac a zachrániť ju. Či skrátka bolo niečo, čo by to bývalo mohlo zmeniť. A tiež viem, že na nich asi nikdy odpoveď nedostanem," zveril sa pre ŽivotvČesku.cz tento muž, ktorého mnohí vinia z toho, že Ivetu k samovražde dohnal.

Dôkazom toho, že na Ivetu nezabúda, má byť aj fakt, že doteraz nezrušil číslo jej mobilu. Presne desať rokov za to radšej platí mesačné poplatky operátorovi. "Stále hradím faktúru za mobilné služby operátorovi, takže číslo stále funguje. Dôvodom je, že nechcem, aby ho niekto dostal a mohol hovoriť, že má číslo po Ivete Bartošovej. Je to de facto pre mňa taká úcta a zachovanie spomienky," ujasnil Rychtář, prečo to robí. "Mám ho doma v trezore. Prosto niektoré veci sa nevyhadzujú a pripomínajú toho človeka, ako by tu bol s nami," vysvetlil, čo ho k tomu vedie.

Iveta je v srdciach mnohých stále nezabudnutá:

​Akurát zrejme nie celkom chápe, že majiteľom už nepoužívaného čísla sa môže stať nový užívateľ až s väčším časovým odstupom od odpojenia služieb spojených s daným číslom a nikdy nedostane informáciu, komu číslo predtým patrilo. V každom prípade, na päťminútovú slávu je to azda pre Rychtářa dobrá téma, podobne ako tvrdohlavé prechovávanie urny s Bartošovej popolom. Údajne sú tam zapečatené aj jej zlaté šperky vrátane zásnubného prsteňa, ktoré mala na sebe, keď skočila pod vlak. Urnu odmieta dať na jej hrob a nechce ju vydať ani jej rodine, ktorá má rozhodne väčší nárok na jej ostatky, no nikto z nich už nemá chuť sa Rychtářom naťahovať.

Najčítanejšie