Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
S rakovinou bojujúci Bartoška prišiel medzi ľudí, svoj stav popísal s trpkou triezvosťou!
Zdielať na

S rakovinou bojujúci Bartoška prišiel medzi ľudí, svoj stav popísal s trpkou triezvosťou!

Archívna reportáž

Bartoška zažiaril aj v jojkárskom seriáli Za sklom

Aj keď musel byť Jiří Bartoška (77) pre svoj zdravotný stav nedávno hospitalizovaný a zrušil preto aj účasť na nakrúcaní pokračovania filmu Teória tigra, na tlačovej konferencii k 58. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch nechýbal. Tento ročník bude pre neho jubilejný, lebo práve pred tridsiatimi rokmi sa stal riaditeľom festivalu. Aj keď stopy choroby bolo na jeho pochudnutej postave badať, neprejavovalo sa to na jeho nálade a ako vždy ukázal aj zmysel pre humor.

​Zaiste všetkých priaznivcov Jiřího Bartošku potešilo, keď sa osobne zúčastnil tlačovej konferencie k 58. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Len krátko predtým muselo byť náhle kvôli jeho zdravotnej indispozícii zrušené nakrúcanie druhého dielu úspešnej komédie Teória tigra, a tak mali všetci obavy, či sa jeho stav rapídne nezhoršil. Po tom, čo sa mu vlani vrátila rakovina, sa podrobuje liečbe pod dohľadom špecialistov. Navonok však nestráca optimizmus a ako vidieť, snaží si aj naďalej plniť svoje povinnosti riaditeľa filmového festivalu, ktorým sa stal práve pred tridsiatimi rokmi.

K tomto jubileu Bartoška povedal: "Pustili sme sa do záchrany festivalu a nikto netušil, že ujdeme takú cestu. Mám ale pocit, že sme jednou z mála kultúrnych organizácií, ktorá funguje tridsať rokov a nerozpadá sa." Jeho pravou rukou vtedy bola už, žiaľ, zosnulá Eva Zaoralová († 89). Nezabudol zdôrazniť, že pod ich vedením sa z festivalu stala udalosť, na ktorú prichádzajú každoročne veľké herecké osobnosti a hviezdy aj zo zahraničia. "Oslávime to stretnutím s priateľmi a výstavou, ktorá prebehne v rámci festivalu. Nič väčšie na oslavu neplánujeme," prezradil, čo sa pri príležitosti jubilea chystá.

Minulý rok pri otvorení festivalu ešte nebolo známe, že herec opäť bojuje s rakovinou:

Na tlačovej konferencii sa Jiří Bartoška zdržal zhruba hodinu a pol, a aj keď vzhľadom na jeho zdravotný stav zrejme pociťoval únavu, nedal to na sebe znať. Keď sa ho však z Blesku spýtali, ako sa má, nehral sa na hrdinu. "Som chorý človek, takže sa mi darí v rámci možností," priznal bez príkras s pozitívnym dodatkom, že inak sa má dobre. Treba veriť, že to tak bude aj počas filmového festivalu, ktorý sa ten rok koná od 28. júna do 6. júla v tradičných priestoroch v Karlových Varoch. Zatiaľ mená hlavných zahraničných hviezd oficiálne známe zatiaľ nie sú.

Pre ženu

Najčítanejšie