Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Horšie ako sa zdalo! Vémolov prípad prevzala polícia!
Zdielať na

Horšie ako sa zdalo! Vémolov prípad prevzala polícia!

Archívna reportáž

Veľkohubé chvastanie sa zápasníka MMA Karlosa Vémolu (38), aký je veľký milovník zvierat, mu namiesto popularity prinieslo hanbu. Ukázalo sa, že nelegálne choval bielu tigricu, ktorú mal navyše zmrzačiť odstránením všetkých pazúrov. Pri kontrole jeho dvoch levíc sa s najväčšou pravdepodobnosťou dospelo k rovnakému výsledku, prípad prevzala polícia a hrozí mu trest za týranie zvierat.

​Imidž vášnivého chovateľa exotických zvierat sa v prípade českej zápasníckej hviezdy otriasa v základoch. Ako sa ukázalo vlani pri bielej tigrici, ktorú nazval Antonie Ramba, prišiel k nej nelegálnym spôsobom, falšoval dokumenty, a preto mu ju odobrali. Pritom sa zistilo, že jej dal vytrhať všetky pazúry na labách, čo pobúrilo mnohých milovníkov zvierat a považujú to právom za týranie. Bielu tigricu vlani na Mikuláša Vémolovi odobrali a premiestnili do Záchranného centra pre divoké zvieratá v Nemecku.

"Plánovaná kontrola u dotyčného chovateľa prebehla, určité zistenie zo strany kontrolórov tam je. Samozrejme s ohľadom na procesné lehoty ohľadne odovzdania protokolov, rôznych vyjadrení, pripomienok a podobne. Dá sa predpokladať, že k nim zo strany právnych zástupcov chovateľa dôjde. Bohužiaľ v tomto momente nemôžem ani naznačiť, čo sme zistili," povedal vtedy pre Extra.cz neurčito hovorca českej Štátnej veterinárnej správy Petr Majer. Ani po dvoch mesiacoch nie sú známe žiadne konkrétnejšie informácie, no niečo predsa len zo skúmania prípadu vyplynulo.

"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie Polície Českej republiky nemôžeme v súčasnosti zdieľať k prípadu nič bližšie," vysvetlil stroho Majer, no prezradil tým predsa len dosť. Nemenovaný expert na danú problematiku totiž naznačil, že situácia bude zrejme vážna práve pre to, že prípad posunuli polícii. "Pokiaľ veterina pojme podozrenie z týrania zvierat, prípad si prevezme polícia a veterinári už vystupujú len na expertnej rovine, ďalej to riadenie nevedú. Ak by nemali podozrenie na týranie zvierat, prebehlo by to po ich línii a o potrestaní by potom rozhodoval orgán s rozšírenou pôsobnosťou, teda obec. A to sa v tomto prípade evidentne nestalo, tu musia mať vážnejšie zistenie, keď to odovzdali policajtom," konštatoval na základe skúseností. Hoci sa Vémola stále tvári, že všetci sa mýlia a nič mu nehrozí, zrejme to až také jasné nie je.

Pre ženu

Najčítanejšie