Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Krampol je zúfalý, má pocit, že sa z nemocničného "väzenia" zblázni!
Zdielať na

Krampol je zúfalý, má pocit, že sa z nemocničného "väzenia" zblázni!

Archívna reportáž

Nekonečné dni, ktoré trávi ešte donedávna spoločensky aktívny herec Jiří Krampol (85) v nemocnici, sú pre neho na zbláznenie, ako sám hovorí. Občas za ním chodia kamaráti a blízki, medzi nimi aj jeho exmanželka Marta Krampolová. Tá sa ujala iniciatívy nájsť pre neho zariadenie s permanentným dozorom a opaterou a podarilo sa jej to. Jirka sa s tým už zmieril, pričom to ešte pred mesiacom nechcel pripustiť. No rozhodne nie je nadšený.

Donedávna činorodý herec Jiří Krampol sa pomaly zmieruje s tým, že už musí odpočívať v opatrovateľskom dome, kde bude pod 24-hodinovým dohľadom. Koniec hereckej kariéry ale prežíva ťažko, rád sa predvádzal pred publikom, to mu dodávalo energiu a radosť zo života. Posledné mesiace však trávi čas v nemocnici častejšie ako doma kvôli jeho zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu. "Môžem vám povedať, že mám už pocit, že mi šibne. Ten stereotyp v nemocnici je strašný. Deň je tu nekonečný," posťažoval sa herec pre eXtra.cz.

Pre jeho bezpečnosť už ale nie je vhodné, aby sa vrátil bývať sám do svojho bytu. Nestačí, že sa na neho príde občas pozrieť a pomôcť mu sused, ktorý je zdravotný brat. Ten ho aj minulý mesiac našiel v zlom stave po údajnom predávkovaní liekmi. Odvtedy je v nemocnici, ale bolo treba riešiť čo a ako ďalej. Napokon uznal, že mu nezostáva nič iné, ako sa podvoliť radám lekárov aj blízkych a presťahovať sa do opatrovateľského domu. Zdá sa, že zásluhu na tom má aj jeho bývalá manželka Marta Krampolová. "Chceli sme pre Jirku predovšetkým dôstojné bývanie a žitie. A naozaj sme ho našli rovno na Jirkovej milovanej Prahe 1," vysvetľovala pre Ahaonline.

Pripomeňte si herca v jeho zlatých časoch:

Krampolovi však prekáža, ako na to reaguje časť verejnosti. "Neuveriteľné je, že ľudia sa až divia, ako je možné, že sa do opatrovateľského domu sťahujem už tak rýchlo. Pritom pani riaditeľka za mnou ešte len príde a budeme to riešiť. Kamarát hovoril, že mi budú závidieť i krajšiu rakvu. Ale som rád, že to nie je LDCH, že tam prosto na Prahe 1 budem v opatrovateľskom dome," vysvetľoval nevôľu voči liečebniam pre dlhodobo chorých. "Holt, som starý, a bude so mnou stále niečo. Zmieril som sa s tým," uznáva realitu a chápe, že nemá zmysel, aby neustále pendloval medzi nemocnicou a bytom, ba čo viac, riskoval doslova život. Isté ale je, že takto si život nepredstavoval, no každý deň navyše v bezpečí sa počíta.

Najčítanejšie