Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zomrel hviezdny herec, TOTO prvenstvo mu už nikto nevezme!
Zdielať na

Zomrel hviezdny herec, TOTO prvenstvo mu už nikto nevezme!

Zdroj: Reprofoto/Uddn.com

Medzi herecké hviezdy, ktoré tento rok opustili tento svet, sa zaradil aj Louis Gossett Jr. Ostane navždy zapísaný v kronike kinematografie ako prvý afroameričan, ktorý získal Oscara, konkrétne za herca vo vedľajšej úlohe. Okrem tejto sošky je aj držiteľom ceny Emmy za rolu v televíznom miniseriáli Roots. Ako oznámila jeho rodina, zomrel v piatok ráno 29. marca vo veku 87 rokov v Santa Monike v Kalifornii. Príčinu jeho úmrtia neuviedli, no zrejme to bude prosto vysoký vek. Svojho času bojoval so závislosťou na drogách a alkohole, v roku 2010 oznámil rakovinu prostaty, ktorá však bola zachytená včas.

"Nezáleží na oceneniach, nezáleží na lesku a kráse, Rolls-Royceoch a veľkých domoch v Malibu. Je to o ľudskosti ľudí, ktorých zastával," uviedol pre APNews Neal L. Gossett, bratranec zosnulého herca. Pripomenul, že Louis mal blízky vzťah s Nelsonom Mandelom a bol tiež skvelým rozprávačom vtipov, ale aj dôstojne a s humorom čelil rasizmu a bojoval s ním. Úspech sprevádzal Gossetta od útleho veku a poháňal ho vpred, aby sa neskôr z neho stal "dôstojník a džentlmen" v rovnomennom filme. Známy je aj z úspešných filmov Môj nepriateľ, Polnočný podraz, Dokonalá hra, Čeľuste 3, ale aj z minuloročného úspešného filmu Purpurová farba a mnohých seriálov

Gossett prerazil v minisérii Roots z roku 1977, v ktorej sa zobrazovali zverstvá otroctva. Vďaka tomu sa stal v roku 1983 tretím nominovaným Afroameričanom na Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe a jeho prvým držiteľom. Za rovnakú rolu získal neskôr aj Zlatý glóbus. "Viac ako čokoľvek iné to bolo obrovské potvrdenie mojej pozície černošského herca," napísal v roku 2010 v jeho monografii Herec a gentleman. Svoju prvú hereckú úlohu získal v You Can't Take It With You ešte na strednej škole v Brooklyne, keď ho vyradili z basketbalového tímu. Na Broadway debutoval v šestnástich v roku 1953 po tom, čo ho k tomu vyzval učiteľ angličtiny.

Zosnulý herec v Čelustiach:

V Hollywoode sa objavil v roku 1961, aby nakrútil filmovú verziu A Raisin in the Sun, ale mal na to trpké spomienky, keď sa ako človek tmavej pleti mohol ubytovať len v moteli zamorenom švábmi. Neskôr v roku 1986 už získal hlavnú úlohu vo filme Companions in Nightmare. Napriek tomu sa opäť stretol s prejavom rasizmu, keď ho po tom, čo sa vracal do hotela v prenajatom kabriolete do hotela, šikanoval dôstojník šerifa LA. "Uvedomil som si, že sa to deje, pretože som bol čierny a predvádzal som sa s luxusným autom - na ktorom som podľa nich nemal právo šoférovať," spomínal. Neskôr založil nadáciu Eracim Foundation, aby pomohla vytvoriť svet, kde rasizmus neexistuje.

Najčítanejšie