Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Seriálová hviezda otvorene o jej nevyliečiteľnej chorobe! Bez plienok to už nejde...
Zdielať na

Seriálová hviezda otvorene o jej nevyliečiteľnej chorobe! Bez plienok to už nejde...

Archívna reportáž

Pre herečku Christinu Applegate (52) je jej boj s ťažkou a nevyliečiteľnou diagnózou skleróza multiplex utrpením, ale snaží sa to prekonávať s humorom. Prvýkrát o SM prehovorila v roku 2021, odvtedy sa často otvorene vyjadruje o svojich skúsenostiach, aj ako sa s tým vyrovnať. Najnovšie sa spojila s herečkou Jamie-Lynn Sigler, ktorá žije s SM už viac ako 20 rokov. Rozhodli sa pre vysielanie spoločného podcastu s názvom MeSsy.

​Napriek chorobe sa herečka Christina Applegate nezrieka spoločenských aktivít. Vlani začiatkom marca sa zúčastnila na odovzdávaní cien SAG Awards v LA, kde bola nominovaná na cenu za herecký výkon v seriáli Dead to me a mala k tomu príhovor. Na pódium prišla s paličkou s iniciálami jej aj dcérinho mena a nadávkou FU SM. Kolegovia ju odmenili veľkým potleskom ako výrazom ich podpory. Bola to jej posledná úloha, ktorú nakrútila. Chce však pokračovať v dabingu.

V snahe pomôcť ostatným, ktorí žijú so sklerózou multiplex sa Applegate a herečka Jamie-Lynn Sigler dali v marci dokopy vo svojom novom podcaste MeSsy, po ich niekoľkohodinových telefonických rozhovoroch o spoločných skúsenostiach. "Máme jedna druhú a to nám veľmi pomohlo," uviedla Applegate pre People. "Bolo to liečivé. Vždy hovoríme o tom, že ak by sme mohli ísť spolu ako jedna osoba, boli by sme tým najdokonalejším postihnutým človekom," ocenila svoju priateľku. Priznala ale aj ďalší, intímny aspekt tejto choroby, pri ktorej sa stáva telo postupne neovládateľným - nedokáže mať pod kontrolou ani močový mechúr a musí nosiť plienky. "No, cikáš do gatí, pretože sa veľmi často nestihneš dostať včas na záchod," vyšla s pravdou von.

​V pondelok sa herečka vyjadrila v podcaste Armchair Expert herca Daxa Sheparda, že má až "30 lézií" na mozgu, ktoré nazvala vredmi. "Najväčší mám za pravým okom, ktoré ma veľmi bolí," posťažovala sa s tým, že má niekedy "pocit záchvatu v mozgu" a trasie sa jej pritom ruka. "Toto je tá najhoršia vec, aká sa mi stala v celom mojom živote, nenávidím to a som nahnevaná," priznala Applegate. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jamie Lynn Sigler (@jamielynnsigler)

Najlepším liekom je pre ňu smiech a priateľstvo. "Robím si z toho žarty, inak by ma to zadusilo. Ešte nie som pripravená na uzdravenie, ale dostanem sa tam. Nie, absolútne som SM neprijala ako novú normu," odkázala. Pri SM napadá imunitný systém ochrannú vrstvu nervov a v mozgu vznikajú lézie, ktoré znemožňujú prenos signálov z mozgu do cieľa v tele. Hoci sa nedá vyliečiť, dá sa jej postup výrazne spomaliť a ľudia dokážu žiť aj do pomerne vysokého veku.

Najčítanejšie